No menu items!
More

    Alternativa pentru cei care își iubesc mașinile și nu vor să renunțe la ele în favoarea unora electrice noi. Se poate face conversia!

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Nu era greu de anticipat că o sa apară o astfel de alternativă, în condițiile în care este cunoscut faptul că pentru mulți dintre noi mașina reprezintă mult mai mult decât un ”morman de fiare și plastic”.

    Apar noi taxe care să descurajeze achiziția și utilizarea mașinilor cu motoare alimentate convențional, respectiv cu benzină, motorină și GPL. Sunt din ce în ce mai multe orașe mari care le interzic accesul, iar oamenii se văd nevoiți să găsească soluții alternative.

    Știm, poluarea este deocamdată doar un pretext, în condițiile în care tehnologia pentru mașinile electrice este insuficient dezvoltată, încă foarte costisitoare și mai ales poluatoare. Oricât se încearcă să se cosmetizeze realitatea, s-a demonstrat că industria care le produce este extrem de poluantă, producerea energiei pentru ele este la fel, iar reciclarea acumulatorilor uzați este departe de a fi una eco.

    Va urma perioada în care ne vom presa să alegem: una electrică sau deloc…  Și cum renunțarea la mașina clasică este și o problemă de suflet, au apărut firmele care pot face conversia de la motoare pe combustibili fosili la motoare electrice.

    Așadar, dacă îți dorești să păstrezi mașina personală, ia în calcul că nu va mai dura mult până să îi poți face conversia la propulsia electrică. Nu este la fel de simplu ca și când ai face conversia unei mașini cu volan pe dreapta, nici la fel de ieftin, dar rămâne o alternativă de urmărit.

    Deja se întâmplă! Au apărut astfel de întreprinzători, care îți pot transforma măruntaiele mașinii, punându-le ”la curent”. Veți întreba și cât costă. Vă putem spune că pentru modele de lux, pentru mașini istorice care în realitate au prețuri exorbitante, conversia costă pe măsură… chiar și un milion de euro.

    Nu vă speriați! Așa cum cei mai mulți nu își pemit astfel de mașini, prețul conversiei la electric este doar un moft care iese din discuție. Pentru omul de rând, sper exemplu la un simpatic Fiat 500, o astfel de conversie a costat aproximativ 8000 de euro. Și nu este cea mai ieftină variantă. S-a reușit conversia unui model de serie cu un buget de 5000 de euro.

    Rămâne de văzut cum vor sta la capitolul fiabilitate, cât de repede pot fi omologate și cum se amortizează în timp o astfel de investiție.

    Start up britanic Lunaz a făcut un pas  înaintea tuturor, orientându-se către vehiculele comerciale. A strâns bani printr-o rundă de finanțare privată, la care a participat și David Beckham, iar acum construiește o nouă fabrică aproape de Silverstone pentru a transforma anual peste 1.000 de camioane de gunoi echipate cu motoare diesel în modele cu propulsie electrică. Compania caută în prezent locații pentru o fabrică în Statele Unite și una în Europa continentală.

    În momentul de față, respectiv la finele anului 2021, sunt deja 13 firme care sunt autorizate pentru astfel de conversii.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro