Traversarea este în continuare o situație de trafic care dă bătăi de cap atât pietonilor cât și șoferilor. Se întâmplă asta din mai multe motive, dar în principal din necunoașterea legii.
Vă prezentăm o situație de trafic, surprinsă de camera de bord a unei mașini care oprise la trecere pentru a acorda prioritate unor pietoni.
Un bărbat și o femeie s-au angajat în traversarea regulamentară a străzii, una prevăzută cu câte două benzi pe fiecare sens. Există marcaj (tip zebră), există indicatoare rutiere de avertizare la aproprierea de trecere. Nu sunt însă și semafoare care prin schimbarea culorii să te oblige să oprești la culoarea roșie.
Așadar, într-o astfel de situație, legea îi obligă pe șoferi să oprească și să acorde prioritate pietonilor care se angajează în traversarea regulamentară. Veți vedea că o prevedere din Codul Rutier stipulează clar că obligația este pentru cei care au pietoni angajați în traversare pe sensul lor de deplasare.
De ce este importantă această prevedere?
Urmărind imaginile publicate pe InfoTrafic Prahova, veți putea observa că pietonul se enervează și aruncă cu un obiect (aparent cu telefonul mobil) într-un autoturism care nu a oprit pentru a-i acorda prioritate. Este vorba despre un VW albastru, al cărei șoferițe și-a continuat drumul.
Are sau nu dreptate pietonul, deși nici gestul său nu e deloc unul normal?
Ca șoferi, dacă suntem conștienți de ce s-ar putea întâmpla, oprim la trecere pentru a acorda prioritate, chiar dacă pietonii nu au trecut de mijlocul drumul (de axul acestuia). Să spunem că este o formă de prevenție. În orice moment, pietonul o poate lua la fugă și poate ajunge în fața mașinilor venite de pe sensul de dincolo de ax. Repetăm, oprim pentru a-i proteja. Genul de situație… ”Ce preferi să ai, dreptate sau liniște?”
Legea area însă o altă prevedere, care disculpă șoferița către care pietonul supărat aruncă acel obiect.
Legislație – art 135 CR Conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere:
lit. h – pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului.
În cazul de față, importantă este prevederea să acorde prioritate pietonilor angajați în traversare, aflați pe sensul său de mers.
Cum șoferița nu oprește, legal nu poate fi sancționată, pietonii neaflându-se pe sensul ei de mers.
Rămâne în discuție maniera preventivă în care conducem. Nu este suficient să avem acoperire legală. Important este să dăm prioritate vieții, pornind de la ideea că, dacă ceilalți nu sunt atenți sau legea nu este de partea lor, ține de noi să abordăm o manieră preventivă în trafic, evitând astfel neplăcerile ulterioare. Nu trebuie să avem neapărat dreptate, dacă asta implică riscuri.
Cât despre atitudinea pietonului, deși acesta s-a crezut îndreptățit să reacționeze, iată că legea nu este de partea sa. Reacția nu este una nici legală, nici normală, o eventuală sesizare pentru agresiune din partea șoferiței având fundament legal.
sursa video: InfoTrafic Prahova (user anonim)