No menu items!
More

    Atenție la indicatoarele din giratorii! Unele dau bătăi de cap șoferilor neatenți

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Sensurile giratorii se dovedesc a fi provocări destul de serioase pentru unii dintre șoferi, care în mod normal ar trebui să știe regulile de circulație și să nu întâmpine probleme precum cea la care facem astăzi referire.

    Cazul prezentat a pornit de la sesizarea unui cititor, care semnalează o anomalie a semnalizării traficului rutier cu indicatoare., pe care le consideră ”contradictorii”: ”În giratoriul de la Caraiman, din Ploiești, venind dinspre nord, deasupra semaforului sunt 2 indicatoare care se contrazic unul pe altul: „sens giratoriu” si „drum cu prioritate””

    În realitate, indicatoarele nu se contrazic. Unul semnalizează intrarea într-un giratoriu, iar celălalt informează șoferii că au prioritate.

    În ce condiții indicatorul ”Drum cu prioritate” produce efecte?

    În cazul de față, fiind vorba despre un giratoriu semaforizat, cât timp semafoarele sunt în funcțiune, acestea fac legea. Ar putea fi anulate doar de prezența unui polițist, care să dirijeze circulația, șoferii fiind atunci obligați să respecte întocmai indicațiile polițistului. Cum însă nu este cazul de față, singurul decident în funcțiune este semaforul, situație în care indicatorul ”Drum cu prioritate” trebuie ignorat.

    Acest indicator devine activ și produce efecte în momentul în care semaforizarea luminoasă nu este în funcțiune, fie pentru că este defectă, fie că pe timpul nopții trece pe galben intermitent. Abia acum apar ”bătăile de cap” pentru șoferii care nu știu exact ceea ce au de făcut.

    În majoritate șoferii știu că regula de bază în giratoriu este că cei care au pătruns deja au prioritate. Uită însă de obligația de a se uita cu atenție pe stâlpi, unde trebuie să vadă dacă nu sunt alte semne care să le anuleze prioritatea pe care credeau că o au, cum este și cazul imaginii care însoțește acest text.

    Citește și ”Definiție schimbată în Codul Rutier pentru clarificarea circulației în sensul giratoriu”

    Așadar, șoferul aflat în giratoriu, în cazul în care semafoarele nu funcționează, este OBLIGAT să oprească în dreptul indicatorului STOP (nu doar să încetinească sau chair să îl ignore).

    Este o greșeală pe care mulți o fac în trafic, crezând că au prioritate, producând evenimente rutiere, apoi mirându-se că sunt vinovați pentru neacordare de prioritate. Rețineți: regula priorității în sensurile giratorii poate fi anulată de prezența unor indicatoare! Trebuie doar să fiți atenți la ele și să le cunoașteți semnificația.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro