Tehnologia avansează rapid și cel puțin teoretic vine să ofere o experiență a condusului complexă, care să ajute șoferul. Important este ca cel care conduce să nu mai fie nevoit să interacționeze manual cu sistemele de pe mașini, ca să se poată concentra la ceea ce are de făcut la volan. În paralel este dezvoltată tehnologia care poate să înlocuiască rolul șoferului.
Sunt din ce în ce mai mulți șoferi care utilizează sistemele inteligente de pe mașini. Un alt design interior, o altă experiență și multiple facilități. Fiabilitatea acestor sisteme este și ea în continuă îmbunătățire, dar cel mai mult ne interesează ca tehnologia să fie realmente utilă.
Mai nou, sistemele de la bordurile unor producători de lux tind să înlocuiască rolul șoferului sau să suplinească din ce în ce mai multe sarcini ale acestuia.
Mercedes-Benz a făcut echipă cu Google în domeniul navigaţiei şi va oferi performanţe super-asemănătoare unui computer” în fiecare maşină cu senzori de conducere automată, în încercarea de a concura cu Tesla şi cu noii veniţi chinezi, transmite Reuters.
Citește pe www.icars.ro și ”ce gadgeturi utile putem monta pe mașini”
Gigantul german Mercedes a acceptat să împartă veniturile cu producătorul de semiconductori Nvidia, partenerul său în domeniul software-ului de conducere automată, pentru a reduce costul iniţial al achiziţionării de semiconductori scumpi de mare putere, a declarat miercuri directorul general Ola Kaellenius.
”Plăteşti doar pentru un cip puternic subvenţionat şi apoi îţi dai seama cum să maximizezi veniturile comune”, a spus el, motivând cum costurile ar fi scăzute chiar dacă şoferii nu ar activa toate caracteristicile permise de cip.
Dar numai clienţii care plătesc pentru un pachet de opţiuni suplimentare ar avea maşini echipate cu tehnologia senzorilor Lidar şi alt hardware pentru conducerea automată ”Nivel 3”, care au un cost variabil mai mare, a spus Kaellenius.
Producătorul de senzori pentru conducere autonomă Luminar Technologies, la care Mercedes deţine o mică participaţie, a încheiat un acord de mai multe miliarde de dolari cu producătorul de automobile pentru a-şi integra senzorii într-o gamă largă de vehicule până la jumătatea deceniului.
Mercedes a spus că viitoarea colaborare cu Google îi va permite să ofere informaţii despre trafic şi redirecţionare automată în maşinile sale. De asemenea, şoferii vor putea viziona YouTube pe sistemul de divertisment al maşinii atunci când maşina este parcată sau în modul de conducere autonomă de nivelul 3, care permite şoferului să-şi ia ochii de la volan pe anumite drumuri, atâta timp cât îşi poate relua controlul dacă este necesar.
Deși nu la nivelul celor de la Mercedes, alţi producători de automobile precum General Motors, Renault, Nissan şi Ford au integrat un întreg pachet de servicii Google în vehiculele lor, oferind funcţii precum Google Maps, Google Assistant şi alte aplicaţii.
Toate vehiculele de pe viitoarea platformă modulară a Mercedes vor avea hiperecrane care se vor extinde pe bordul maşinii.