Cu siguranță ați văzut imaginile neputinței polițiștilor și jandarmilor de a opri în trafic șoferul unui Mercedes, într-un loc aglomerat, unde nu puteau să folosească armamentul din dotare.
Cazul a devenit viral și a scos la iveală lipsurile din dotarea polițiștilor și jandarmilor, pe care mulți s-au grăbit să-i acuze că nu au fost fermi și nu au acționat cu armele. Între timp, chiar și cei mai vehemenți contestatari ai felului în care au/nu au acționat cadrele MAI au înțeles că în spațiile publice unde este densitate mare de populație nu poți trage cu arma, riscurile fiind majore pentru integritatea sau viața celor aflați în preajmă.
Imediat după incident, polițistul Marian Godină a făcut o demonstrație video, cu o ustensilă de spart geamuri, pe care însă și-a cumpărat-o, nu a primit-o ca dotare. (vezi demonstrația AICI)
Ceea ce a urmat este însă demn de un film de comedie, din seria Academia de Poliție
Sindicatul polițiștilor, Europol: ”După incidentul din București, șefii s-au grăbit să ia „măsuri”, în stilul caracteristic, și au dotat polițiștii cu dispozitive de spart geamuri. Ridicolul situației este reprezentat de faptul că după numai câteva zile de la distribuirea „dispozitivelor”, adică un plastic ce avea încorporat o bucată de metal, acestea au fost retrase urgent.
”Distracția” nu s-a terminat aici, pentru că a venit și explicația, care bate filmul. La vederea videoclipului, Poliția Constanța a tras concluzia: ”ciocanul nu a fost folosit corect”
Andreea Iliescu, IPJ Constanța: ”Aceste dispozitive sunt folosite pentru spargerea geamului de la interior spre exterior.”
Cosmin Andreica, sindicatul Europol: ”Probabil că vor face o nouă achiziție pentru alte ciocane care se folosesc de la exterior spre interior, nu de la interior spre exterior așa cum ne explică ei. Bancurile cu polițiști se pare că încă mai există.”
După ce filmulețul a început să circule printre agenți, șefii din poliție au decis să le retragă polițiștilor dispozitivele, pe motiv că trebuie verificate.
Video Europol: