No menu items!
More

    Domnule Bode, or fi bune și achizițiile de BMWuri, dar mai bune sunt ”sculele” ca cea a lui Godina – cazul șoferului care nu a putut fi oprit de polițiști și jandarmi

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    ”Siguranță și încredere” – râzi când auzi, plângi când realizezi că nu poți avea încredere, pe cale de consecință nu ai cum să te simți în siguranță. Cazul de aseară, al specimenului care a reușit să fugă de polițiști și de jandarmi, riscând să provoace o tragedie, readuce în discuție nu doar lipsa de reacție fermă a celor plătiți să dea siguranță cetățeanului, ci și lipsa de interes pentru dotarea acestora. Ca să reacționezi, trebuie să ai cu ce.

    Să punem în context scenele de aseară (vezi articolul cu linkurile relevante despre caz AICI), cu mult discutata și controversata achiziție de BMWuri pentru MAI și cu un alt caz petrecut în urmă cu două luni în Ploiești, când un alt individ, aflat la volanul unui Maybach, sub influența alcoolului, a reușit să fugă de polițiști, sustrăgându-se astfel testului de alcoolemie (citește despre acest caz AICI).

    De ce șoferul de Mercedesului din Capitală a sfidat polițiștii și periclitat integritatea sau chiar viața celor aflați pe traseul lui? Pentru că cei ca el știu că nu pățesc mai nimic. Nu a pățit în problema dosarului cu droguri de mare risc, consideră că nici acum nu pățește mare lucru.

    Cu avocați buni, cu bani, cu anchetatori îngăduitori, nici sustragerea de la recoltarea probelor biologice nu mai e ce a fost, nici amenințarea cu moartea, nici posesia de droguri. Linkurile din paragraful de mai sus sunt relevante și nu lasă loc de alte interpretări.

    Nu uităm nici de momentul în care șeful poliției Capitalei mergea în miez de noapte să ”negocieze” cu indivizii de teapa celui de aseară. Aplicarea legii în cazul clanurilor este ”ușor” diferită, de unde și ”încrederea” populației.

    Să vorbim acum și despre polițiștii adevărați, pentru că este și firesc să nu îi băgăm în aceeași oală pe toți. Din fericire, așa cum și în imaginile de aseară se poate observa, atât polițistul cât și unul dintre jandarmii sosiți la locul incidentului filmat, fac ceea ce puteau în acel context să facă. Știm că mulți ar fi dorit să vadă pistoalele la treabă, dar este evident că nu permitea contextul. Știau și cadrele MAI. Multă lume în perimetru înseamnă risc major, limitând posibilitatea utilizării armelor de foc. Realizați că este vorba despre realitate, nu despre filme…

    Dacă un polițist face uz de armă, are apoi de dat un milion de explicații, de parcă el ar fi cel cercetat pentru vreo faptă gravă. Cum credeți că se simte un polițist pe care nici legea și nici procedurile nu îl apără? Polițiștii ploieștenii au făcut uz de armă să îl oprească pe șoferul mizilean al Maybachului. Nu l-au oprit, l-au alegat cât și cum au putut, l-au găsit mul mai târziu și l-au adus la secție, după ore bune în care deja testarea alcoolemiei era irelevantă, după care omul a plecat liniștit acasă. N-a fost să fie o încadrare la refuz sau sustragere de la recoltarea probelor biologice. Ori legea e strâmbă, ori legea e aplicată cu rea intenție, ori chiar nu contează, dar acei polițiști l-au putut admira pe șofer plecând liber ca pasărea cerului. Nu vă întrebați ce e în sufletul lor și dacă data viitoare se vor mai agita, având rezultate previzibile.

    Totodată, se poate observa lipsa de dotare a polițiștilor și jandarmilor, pentru a putea acționa în situații similare celei de aseară. Este și motivul pentru care am asociat chiar în titlu achiziția controversată de mașini în paralel cu dezinteresul față de achiziții mult mai puțin costisitoare, dar cât se poate de utile în munca angajaților MAI. La finalul textul aveți un filmuleț postat de Marian Godina, cu felul în care se utilizează un dispozitiv pentru spargerea geamurilor autovehiculelor, singura condiție fiind să îl ai în dotare.

    Marian Godina (sursa pagina personală de Facebook): ”Deși pare greu de crezut, geamurile laterale ale unei mașini, dacă sunt închise, nu pot fi sparte cu ciocanul, bastonul, pumnul ori alte obiecte dure despre care ai crede că pot face un geam auto țăndări. Nu, nu îl va face.

    În acest video mi-am testat o unealtă care nu îmi lipsește de pe uniformă, dar nici din mașina personală. E eficientă.”

    Polițiștii precum Marian Godină au investit în dotare din propriile buzunare. Nu domnul Bode s-a ocupat, pentru că probabil nu e o achiziție consistentă, care să suscite interes

    Să conduci ”mort de beat”, drogat, să ucizi oameni nevinovați, toate acestea par să fi intrat în sfera normalului. Nici nu știu dacă este cazul să mai pun ghilimele la normal. Și nu dați vina pe polițiștii care aleargă după ei. Mulți o fac, deși s-a văzut că nu au cu ce, iar dacă reușesc să îi prindă au grijă cei care preiau anchetele să le dea drumul. Și dacă aveau BMWuri, ce rezolvau aseară? Îi vezi apoi pe fugari, pe tik-tok, cum se laudă cu ”șmecheria”, cum le râd în nas celor care nu i-au prins (încă).

    ”Viteazul” de aseară se ascunsese la bunica. Știu, asta e de râs în primă fază. Până să îl găsească și să îl salte polițiștii, avusese timp să se laude cu faptele lui, că doar fusese la un pas să calce și câțiva pietoni, după ce i-a umilit pe băieții de la MAI. Ba chiar i-a și amenințat într-o postare (vezi AICI), pe ei și familiile lor. Credeți că polițistul din imagini nu se teme? E și el om și vede că superiorii nu îl apără, nu îi asigură climatul pentru ca la următoarele intervenții să nu fie timorat.

    Aș fi vrut să-l văd pe ministrul Bode (MAI) ieșit public în această dimineață și arătând că nu tolerează amenințările. Nici pe cele la adresa celor care îl plătesc, nici pe cele la adresa polițiștilor și jandarmilor. Aș fi vrut măcar să posteze ceva în acest sens pe pagina sa de politician și de acolo să fie preluat de pagina MAI, așa cum administratorii paginii reputatei instituții îi preiau toate tâmpeniile politice. N-am văzut, n-o să văd…, de unde și lipsa de ”siguranță și încredere”.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro