No menu items!
More

    Atenționări și sfaturi pentru șoferii care conduc în zilele caniculare

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Ar putea să pară pentru mulți sfaturi de neluat în seamă, ”pentru că ei știu mai bine”, pentru că ”nu este prima oară când avem caniculă”, plus alte motive care îi determină pe unii șoferi să trateze cu superficialitate sfaturi realmente utile.

    Putem avea afecțiuni medicale deja cunoscute, iar sănătatea să ne fie pusă în pericol în astfel de condiții. La fel de bine le putem avea, fără însă a le conștientiza, iar riscurile sunt și mai mari pentru că nu știm cum să ne comportăm în astfel de situații.

    Nici oamenilor cu o stare bună de sănătate nu le este tocmai comod în astfel de zile, așa că măsurile de precauție sunt binevenite pentru toată lumea.

    În plus, sunt aspecte care țin de starea tehnică a autovehiculului pe care îl conducem în zilele caniculare. Este important ca sistemul de climatizare să funcționeze în condiții optime, iar dacă mașina nu este prevăzută cu așa ceva sau sistemul este defect, fie se evită deplasările la orele prânzului, fie se circulă cu geamurile deschise, asigurându-se o ventilație cât mai bună.

    Nu de puține ori ați văzut cazuri ale unor mașini care sunt distruse de incendii, cu precădere în perioadele caniculare. Chiar dacă funcționează corect, sistemul de răcire la unui motor este suprasolicitat în zilele cu temperaturi foarte ridicate. Un motor suprasolicitat de un stil de conducere agresiv poate ceda mai ușor. Nu este cazul să mai insistăm în situația în care răcirea motorului nu se face corect, spre exemplu dacă un termostat este defect.

    Totodată, instalația electrică a mașinii este foarte importantă, mai ales dacă mașina nu este fabricată în ultimii ani. Știți foarte bine că izolația conductorilor electrici este afectată de trecerea timpului, iar un scurt circuit este favorizat în condiții de temperatură ridicată, când izolația poate ceda mai ușor.

    Știm, pot să pară banale astfel de atenționări și sfaturi, însă nu uitați că deși aparent sunt cunoscute, au existat destul de multe cazuri în care oamenii și-au pus viața în pericol, deși puteau lesne să evite. Și nu doar despre viețile lor este vorba.

    Sfaturile Poliției Rutiere

    Având în vedere valul de caniculă anunțat pentru următoarea perioadă, sfătuim participanții la trafic să țină seama de câteva recomandări pentru a reduce riscul de a fi implicați în evenimente rutiere:

    Asigurați-vă că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald. Țineți cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanțe mai lungi și viteze mari, crește considerabil riscul ca pneul să explodeze.

    Evitați pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă.

    Șoferilor li se recomandă să nu conducă dacă sunt obosiţi. Oboseala este considerată de către specialişti una dintre cauzele generatoare ale multor accidente rutiere cu urmări grave, iar starea de oboseală, de epuizare fizică este potențată în astfel de zile, când organismul uman este suprasolicitat.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro