”Mă jenează”, ”E periculoasă”, ”Mi-e teamă să nu pierd sarcina, dacă îmi pun centura de siguranță în mașină”, ar fi câteva dintre argumentele care au dus în trecut la renunțarea impunerii obligativității pentru femeile însărcinate de a purta centura de siguranță.
În funcție de dinamica accidentului, centura de siguranță poate salva viața în mult mai multe cazuri decât cele în care s-a dovedit că ar fi realmente periculoasă.
Prezent la un seminar pe teme de siguranță rutieră, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că nu își explică de ce legiuitorul a făcut o excepție în cazul gravidelor:
„Cel mai bine e să prevenim accidentul. DSU, de când s-a înfiinţat, a avut un rol major în integrarea serviciilor de intervenţie. Participăm în diferite acţiuni comune cu colegii de la poliţie, dar vreau să înţelegeţi că, atunci când am zis de două niveluri de prevenire, mai este un nivel – prevenirea decesului şi impactului şi invalidităţii la care se accidentează prin a avea un sistem de intervenţie de urgenţă adecvat.
Vedem în toată societatea respingerea unor reguli şi bravură. De ce nu punem centură? Suntem mai deştepţi? De ce scutim gravidele să poarte centură? O gravidă care va lovi bordul maşinii cu siguranţă pierde sarcina.
Faptul că am scutit gravidele este un lucru inexplicabil şi nu înţeleg de ce scutim gravidele de centură.
Să începem să arătăm că centura este obligatorie, pentru că salvează vieţi, nu să vrem să deranjăm purtătorul.”
Dincolo de discursul șefului DSU, cu certitudine femeile însărcinate au nevoie de protecție. Renunțarea la centura de siguranță nu pare a fi cea mai bună decizie. Pentru a asigura protecție optimă unei gravide, există un dispozitiv numit ”Deviator centură de siguranță” și care poate fi comandat online, la un preț care nu depășește 100 de lei. Cu siguranță este o soluție care să expună femeia însărcinată la cât mai puține riscuri în caz de accident.