No menu items!
More

    Știi ce pățești, dacă avariezi un alt autovehicul într-o parcare și fugi?

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Mulți dintre noi au ”pățit-o”, în sensul în care și-au găsit mașinile avariate, după ce le-au lăsat parcate. În cazurile fericite, cel care a comis-o a lăsat măcar un bilețel cu numărul de telefon pe geamul mașinii avariate. Aceasta este însă situația fericită, în care cel care a greșit are bun simț și implicit responsabilitate.

    De cele mai multe ori, cei care avariază ale mașini prin parcări pleacă liniștiți, cu speranța că nimeni nu i-a văzut și nici că ar fi fost înregistrați de vreo cameră video.

    Ce trebuie să facă păgubiții?

    Unii se împacă cu ideea, crezând că nu au șanse prea mari să identifice autorul. Dacă paguba nu este considerabilă, o remediază pe cheltuiala lor. Renunță să mai facă sesizare la poliție, ceea ce nu este deloc în regulă. Și chiar dacă avaria este minoră, spre exemplu o aripă zgâriată și eventual ușor deformată, costurile remedierii depășesc 100 de euro, dacă operațiunea este efectuată într-un service autorizat, doar revopsirea unui element fiind cotată la această valoare.

    Puțin știu că pot fi despăgubiți chiar dacă autorul nu este identificat. Pentru astfel de cazuri există un fond special al Biroului Asociației Asiguratorilor din România, iar detaliile și pașii de urmat sunt pe www.baar.ro.

    Vezi AICI ediția vlogului ICars dedicată despăgubirilor prin baar.ro

    Ce trebuie să știe autorii ”faptelor”?

    Unii poate chiar nu au sesizat, pentru că trebuie să admitem că sunt și șoferi tip ”antitalent”, care atunci când se află la volan parcă intră în transă. Cei mai mulți însă realizează că au lovit mașini prin parcări, însă decid să plece ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Fie nu vor ca asigurările lor să fie grevate pe viitor de ”malus”, fie nu au asigurări și cred că fugind pot scăpa. Este frustrant pentru păgubiți, pe care mai mult îi irită gestul fugarilor decât îi irită paguba.

    Nu sunt ușor de depistat, dar niciodată nu vor avea siguranța că nu au fost văzuți, că cineva nu le-a reținut numărul de înmatriculare sau o cameră video nu le-a înregistrat fapta. Dacă păgubitul este norocos și află, apoi depune plângere la poliție, fugarul poate fi identificat foarte ușor și tras la răspundere.

    Autorul are legal la dispoziție un interval de 24 de ore pentru a declara la poliție accidentul, presupunând că păgubitul nu era de găsit în zonă pentru a rezolva problema printr-o înțelegere amiabilă. Dacă termenul este depășit, iar sesizarea păgubitului a dus la identificarea autorului, acesta este chemat la poliție să predea permisul de conducere, fiind amendat și cu 590 de lei.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro