More

  GDPR susține lipsa de bun simț – Fotografiile din trafic pot aduce amenzi de până la 30.000 de lei, dacă nu blurați numerele

  Publicat pe

  În presă și pe rețelele de socializare sunt publicate frecvent situații în care legislația rutieră este încălcată de șoferii indisciplinați. Uneori este vorba despre contravenții, alteori fiind vorba chiar despre infracțiuni. Publicarea imaginilor care dovedesc astfel de fapte poate atrage sancționarea celor care le-au publicat.

  Sunt imagini din spațiul public, acolo unde dacă ”o comitem” ar trebui să nu existe probleme privind identitatea. Este treaba fiecăruia ce face în spațiul privat, însă în spațiul public situația ar trebui să fie cu totul alta. Desigur, faptul că avem drepturi nu ar trebui să însemne că suntem exonerați de obligații.

  Și cum nu putem avea câte un polițist pentru fiecare șofer indisciplinat, este evident că nu toți pot fi sancționați. Alternativa pentru astfel de situații este publicarea imaginilor în spațiul public, în ideea în care lipsa de bun simț poate fi descurajată. Doar că, această alternativă este contracarată de GDPR, legea care protejează datele cu caracter personal, considerându-se că pot duce la identificarea șoferului indisciplinat, iar imaginea acestuia este afectată/prejudiciată.

  Veți spune că este aberant, că este ilogic, tocmai pentru că șoferul indisciplinat își afectează singur imaginea prin comportamentul lipsit de bun simț, de respect față de comunitate. Nu cel care pozează sau filmează îi aduce atingere imaginii. Discuția rămâne la nivel de principiu, pentru că legea este de partea celor care o încalcă.

  Potrivit legii protecției datelor cu caracter personal, dacă se vede clar numărul de înmatriculare, proprietarul mașinii are dreptul să depună o plângere la autoritatea care supraveghează prelucrarea datelor personale. Sancțiunea pentru cel care a publicat imaginea necenzurată poate ajunge până la 30 de mii de lei.

  Mai mult decât atât, când în urma postării mașina este și vandalizată, proprietarul poate cere despăgubiri în instanță, considerându-se că cel care a publicat a instigat la astfel de fapte. Atenție, într-o astfel de situație răspunderea celui care a postat nu mai este contravențională, ci penală.

  foto cu caracter ilustrativ

  Abonează-te la newsletter-ul nostru

  Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

  ANUNȚURI NOI

  Nou pe iCars.ro

  Un prahovean acuză BCR Leasing că îl obligă să plătească rate la o mașină...

  Ceea ce trebuia să fie o bucurie, cumpărarea unei mașini din Austria, s-a transformat...

  VIDEO – Campionatul național de super-slalom și îndemânare, etapa Ploiești. De ce a stârnit...

  Ploieștiul este un oraș în care s-ar putea întâmpla multe (bune), dar nu prea...

  Cum facem anvelopele să arate ca noi-nouțe? O soluție ieftină, la îndemâna oricui

  Din cauza depunerilor de la tot felul de compuși prezenți pe carosabil, dar și...

  Ai încă RCA la City Insurance? Azi, 11.05.2022, expiră! Ca să poți circula, ai...

  Decizia de acceptare în instanță a falimentului City Insurance a adus cu sine și...

  ”Ieftin și rapid” – sloganul perfect ca să fii atras și păcălit într-un service...

  Aproape 1000 de ateliere de reparații din toată țara au fost controlate de inspectorii...

  Cum a afectat războiul din Ucraina piața auto, care cunoaște cel mai mare declin...

  Pandemia a generat probleme serioase pe piața auto timp de doi ani. Treptat, oamenii...

  Super Slalom și Îndemânare auto: Sezonul național începe la Ploiești pe 14-15 mai

  Ploieștul dă startul sezonului competițional 2022 în Campionatul Național de Super Slalom (CNSS) și...