No menu items!
More

    Ai împrumutat mașina și primești o amendă? Dacă nu comunici poliției datele șoferului, vei plăti integral amenda

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Se întâmplă frecvent ca proprietarii de autovehicule sau motociclete care le împrumută să se trezească cu amenzi pentru abateri în trafic. Crezând că nu vor fi sancționați dacă nu comunică datele celui care a condus, unii speră ca trecerea timpului să le anuleze amenzile.

    Modificările Codului Rutier prevăd o schimbare și în situația sancțiunilor pentru cei care au împrumutat mașinile, dar refuză să dea datele celor care au condus, pentru că nu întotdeauna cei care au greșit sunt opriți în trafic.

    Conform avocat.net, ”cei care își împrumută mașina altor persoane riscă de-acum o sancțiune mai dură în situația în care nu comunică, la cererea poliției rutiere, datele respectivilor șoferi de ocazie, conform unei ordonanțe pentru modificarea Codului rutier, care a fost oficializată vineri. În același timp, autoritățile au stabilit ce date trebuie comunicate efectiv.

    De-acum, amenda trebuie achitată integral. Adică, în acest caz, nu se mai aplică regula plății, în termen de 15 zile, a jumătate din minimul amenzii. Ci se plătește exact cât este trecut pe procesul-verbal de contravenție.

    Amenda pentru faptă este din clasa a patra de sancțiuni (între nouă și 20 de puncte-amendă). Deoarece punctul-amendă este de 145 lei, sancțiunile se pot ridica la sume cuprinse între 1.305 și 2.900 lei. Astfel, dacă un proprietar scăpa anterior cu o amendă de 652,5 lei în caz de achitare rapidă, de-acum acesta plătește cel puțin 1.305 lei, dacă nu chiar mai mult.

    În motivarea acestei schimbări a legislației se spune: „S-a constatat faptul că, în practică, scopul normei (…) nu este atins, respectiv identificarea în mod cert a persoanei care a condus vehiculul la un anumit moment, în principal fie pentru că proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului nu comunică datele conducătorului, fie pentru că sunt comunicate date eronate, motiv pentru care este necesară adoptarea unei măsuri suplimentare care să responsabilizeze proprietarul/ deținătorul mandatat al vehiculului și să asigure eficiență normei, constând în introducerea unei excepții de la posibilitatea achitării a jumătate din minimul amenzii în cazul săvârșirii acestei contravenții.”

    Ce date personale ale șoferului de ocazie trebuie comunicate poliției rutiere:

    • numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.
    • În cazul cetățenilor străini, al persoanelor fără cetățenie sau al cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, trebuie transmise și seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

    Motivare legiuitor: „Potrivit dreptului comun, proprietarul unui bun trebuie să asigure paza juridică a acestuia, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește folosirea efectivă a acestuia. Din această perspectivă, proprietarului unui vehicul îi revine responsabilitatea de a cunoaște persoana care îi conduce vehiculul.”

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro