Schimbările aduse recent Codului rutier, de OUG 84/2024 includ și mult așteptata posibilitate a folosirii imaginilor de pe camerele de bord pentru sancționarea șoferilor care comit abateri în trafic. După cum se știa, vechea legislație nu permitea aplicarea unor sancțiuni bazate pe înregistrările camerelor de bord, imaginile fiind folosite de-a lungul timpului doar în mediul online pentru a prezenta situații din trafic.
Acum, odată cu modificarea Codului Rutier, trebuie să știm exact în ce condiții putem să furnizăm poliției aceste imagini, pentru ca ele să fie probe. În vechea formă a legii constatările abaterilor putea fi făcute doar de către polițiști.
Șoferii vor putea fi sancționați pe baza unei înregistrări audio-video sau video primite de la un alt participant la trafic, respectiv pe baza înregistrărilor făcute cu camere de bord sau telefoane, dar doar dacă în imagini sunt surprinse manevre agresive.
„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz”.
La articolul 541, Codul rutier detaliază manevrele considerate agresive în trafic:
- deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
- întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
- pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
- circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
- folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
- conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
- mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
- realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
- conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.
Cum putem trimite imaginile și de ce legea nouă nu se aplică imediat
Cei ce au fost martori ai unui comportament agresiv în trafic vor putea încărca înregistrarea ce conține evenimentul rutier, făcută cu camera de bord sau cu telefonul pe un site web („platforme informatice destinate furnizării de servicii electronice”). Sesizarea va trebui făcută poliției rutiere pe raza căreia a avut loc presupusa încălcare a regulilor rutiere.
Neexistând deocamdată acel ”site” sau aplicație, măsura nu are aplicabilitate imediată. MAI nu a precizat când va pune la dispoziția publicului mecanismul de preluare a înregistrărilor.
Condițiile în care o înregistrare video considerată validă
- extrasul cadrului din filmarea audio-video sau video care surprinde manevrele agresive percepute de participantul la trafic;
- data și ora când au fost surprinse manevrele agresive;
- locul ori elemente de natură să conducă la identificarea locului unde au fost surprinse manevrele agresive;
- vehiculul implicat și numărul de înmatriculare ori înregistrare al acestuia, după caz;
- semnalizarea rutieră a sectorului de drum public pe care au fost surprinse manevrele agresive, relevantă pentru constatarea contravenției.
O sesizare nu va fi clasată dacă înregistrarea lipsește sau nu cuprinde toate elementele prevăzute de Ordonanță, dacă se constată că aceasta nu este formulată de un participant la trafic, dacă persoana care a formulat sesizarea nu a perceput în mod nemijlocit și întâmplător manevrele agresive, dacă aceasta nu cuprinde o serie de informații despre cel ce depune sesizarea, inclusiv o declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea celor înregistrate, ori dacă aceasta a fost transmisă după o perioadă mai mare de 30 zile de la data surprinderii manevrelor agresive.