No menu items!
More

    Subvenția pentru Rabla Plus scade la jumătate, de la 10.000 la 5.000 de euro. Vă mai tentează achiziția de mașini electrice?

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    În decembrie, reprezentanții Ministerului Mediului anunțau o posibilă reducere a eco-bonusul în Programul Rabla Plus cu 2-3000 de euro. Relansarea programului în 2024 vine însă cu o veste și mai puțin plăcută pentru cei care sperau să își achiziționeze o mașină electrică cu reducere de 10.000 de euro. Această subvenție se va înjumătăți.

    Dacă în cazul celei mai vândute mărci electrice, Dacia Spring, prețul de achiziție scădea la  aproximativ jumătate, prin prin Rabla Plus, din 2024 nu va mai fi la fel de tentantă această mașină, cea mai accesibilă din gama electricelor.

    Citește și Cu cât a scăzut autonomia unei mașini electrice, în condiții de ger. Experiența unui posesor de Dacia Spring

    Conform APIA, anul trecut a fost unul foarte bun pentru mașinile full-electrice în România, cu peste 15.000 de unități, iar vânzările vor crește în anii următori, însă ritmul va fi mult încetinit de faptul că ecotichetul din Rabla Plus va fi de 5.000 de euro, în loc de 10.000 euro.

    În România sunt înmatriculate peste 45.000 de mașini electrice, dintre care 15.300 au fost înregistrate anul trecut.

    Aproape 40% dintre electricele din România sunt Dacia Spring, iar alte modele care stau bine sunt Tesla Model Y, Renault Zoe și Tesla Model 3.

    România avea printre cele mai mari subvenții din Europa pentru cei care își iau electrice, dar din 2024 se vor înjumătăți și acesta este trendul: ca subvențiile să fie reduse. Decizia vine pe fondul în care infrastructura de încărcare nu s-a dezvoltat conform așteptărilor, iar autonomia acestor mașini electrice este departe de a satisface o piață care își dorește să aibă libertatea de a nu depinde de această autonomie.

    Prognozele APIA (Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România), indică o creștere între anul 2024 cu doar 27%, spre un total de 19.100 unități. În 2023 piața a crescut cu 41%.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro