No menu items!
More

    Ce sancțiune riști, dacă mergi nejustificat cu mașina sub limita legală de viteză

    Publicat pe:

    Fără a avea un motiv justificat, sunt șoferi care circulă pe drumurile publice cu viteză sub limita legală. Asta nu înseamnă că ei conduc preventiv, ci că încurcă traficul și nu de puține ori generează blocaje sau chiar accidente.

    Știți câți nervi vă poate provoca un astfel de șofer. Abia se mișcă în trafic, iar motivele pentru care viteza este mult prea mică nu țin în niciun caz de o problemă de natură tehnică, ci de alte motive care doar în mintea celui în cauză sunt justificate.

    Dacă autovehiculul are vreo defecțiune și șoferul încearcă să se deplaseze atât cât este necesar pentru a-l scoate în siguranță în afara carosabilului sau pentru a ajunge la cel mai apropiat service, acesta se consideră motiv justificat, în cazul în care un polițist îl oprește. Cu alte cuvinte, șoferul nu va fi sancționat.

    Dacă șoferul acuză o stare de sănătate care nu îi permite deplasarea în siguranță, dar continuă să o facă, punând în pericol prin deplasare atât viața sa cât și pe a celorlalți participanți la trafic, atunci nu va mai fi considerat un motiv justificat. În astfel de cazuri șoferii cu probleme sunt obligați să oprească și să solicite ajutor la 112, în niciun caz să continue deplasarea.

    Nici vârsta nu este o scuză

    Ați întâlnit în trafic mașini conduse de persoane foarte tinere, fără experiență, timorate. Se deplasează extrem de lent, considerând că astfel nu sunt în pericol. Realitatea este că tocmai această manieră de deplasare este periculoasă.

    Odată ce ai terminat școala de șoferi și ai obținut permisul de conducere se presupune că ești apt să conduci în limitele prevăzute de lege, nicidecum după propriile reguli. Într-adevăr, potrivit articolului 50 din OUG 195/2002, până capătă experiență, adică după ce trec 12 luni de la obținerea permisului de conducere, șoferii începători care circulă prin afara localității, trebuie să aibă o viteză mai mică decât a celorlalți șoferi, cu 20 km/h, în funcție de categoria de drum pe care se află. Conducerea sub aceste limite speciale devine sancționabilă.

    În cazul șoferilor cu vârste înaintate, de multe ori unii dintre aceștia pot fi observați deplasându-se foarte încet. Din nou, vârsta nu este o scuză. Conduci atât timp cât ești apt din punct de vedere medical să o faci. Știm ce înseamnă trecerea ”ca prin brânză” pe la unele cabinete medicale pentru a obține vizele necesare prelungirii valabilității permisului de conducere, însă sperăm că vor fi din ce în ce mai puține astfel de cazuri. Mai devreme sau mai târziu, trebuie să acceptăm că trecerea anilor ne marchează pe toți, iar capacitatea de a șofa se reduce considerabil, transformându-ne în pericole publice dacă vom continua să o facem.

    Ce se poate întâmpla dacă polițiștii constată că un șofer se deplasează sub limita legală de viteză

    Știm că depășirea vitezei legale este sancționabilă, în funcție de gravitatea depășirii limitelor legale.

    Mai puțin cunoscut este faptul că și șoferii care conduc sub aceste limite pot fi sancționați. Astfel, şoferii pot fi amendaţi cu două sau trei puncte-amendă şi dacă circulă în mod nejustificat cu o viteză de cel putin 10 km/h sub limita minimă impusă de lege.

    Conform Codului Rutier, sancțiunea se încadrează la clasa I: 290 sau 435 de lei (două sau trei puncte-amendă).

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro