No menu items!
More

    Când trecem la anvelopele de iarnă – Ce spune legea despre momentul în care devin obligatorii

    Publicat pe:

    Deși subiectul este reluat an de an, el revine mereu în actualitate, odată cu răcirea vremii. Mulți șoferi încă se întreabă dacă există o dată anume la care este obligatoriu să schimbăm anvelopele de vară cu cele destinate sezonului rece, fie că sunt exclusiv de iarnă, fie că sunt all season.

    Conform Codului Rutier, cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

    Concret, art.102, alin. 1, punctul 28 şi are următorul text: ”Conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.”

    Cu alte cuvinte, NU există o dată calendaristică anume, schimbarea depinzând exclusiv de condițiile meteo precizate. Deci, chiar în cazul în care calendaristic trecem de iarnă, iar primăvara are precipitații solide, cum adeseori se întâmplă mai ales în zonele montane, șoferii sunt în continuare obligați să ruleze cu anvelope de iarnă.

    Ce sancțiuni riscăm, dacă rulăm cu anvelope de vară în condiții de drum acoperit cu gheață/polei sau zăpadă

    Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope neadecvate se sancţionează cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni cuprinsă înte 9 şi 20 de puncte de amendă, acestea fiind echivalente cu o sumă cuprinsă între 1.305 şi 2.900 de lei.

    Și nu este neapărat să fiți opriți în trafic pentru un control de rutină. Spre exemplu, în cazul unui accident rutier, dacă se dovedește la expertiză că ați rulat cu anvelope de vară în condițiile legii de mai sus, pe lângă faptul că asigurarea nu va mai fi valabilă, întrucât v-ați abătut de la obligațiile legale, circumstanța în care vă aflați prin nerespectarea legii vă poate culpabiliza, fie individual, fi într-o culpă comună.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro