No menu items!
More

  Se impune reținerea, apoi arestarea preventivă pentru un șofer prins la volan fără permis, de patru ori în mai puțin de un an?

  Publicat pe:

  Emisiunile iCars

  Dezechilibrele sistemelor de frânare
  Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

  Un autovehicul este o armă, mai ales atunci când este condus de o persoană iresponsabilă, care nu deține acest drept. Cum de nu este considerat un pericol social, un individ care a fost prins conducând fără drept un autovehicul pe drumurile publice, de patru ori în mai puțin de un an.

  Pornim discuția de la un caz real, având ca sursă IPJ Prahova:

  ”Pe data de 9 ianuarie 2022, în jurul orei 11:00, polițiștii Biroului Rutier Ploiești în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu în comuna Blejoi au oprit pentru control un autoturism, care a fost înregistrat cu aparatul radar circulând cu viteza de 95km/h.

  Conducătorul auto a fost identificat în persoana unui bărbat în vârstă de 52 de ani din municipiul Sibiu, iar în urma verificărilor în bazele de date a rezultat faptul că acesta figurează cu următoarele mențiuni: la datele de 23 martie 2021, 30 martie 2021 și 6 mai 2021 i-au fost întocmite dosare penale pentru conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fără a avea acest drept.

  În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană căreia i s-a suspendat exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.”

  Cu alte cuvinte, încă un dosar penal, al patrulea, de parcă sibianului i-ar fi păsat de celelalte trei, care deocamdată nu au produs efecte. 

  După ce că nu avea dreptul să conducă, respectivul ”a fost surprins cu 95 km/h” în localitate. Vă simțiți în siguranță, știind că pe șosele sunt și astfel de indivizi, pe care nici cercetarea polițienească și nici cea judecătorească nu îi consideră periculoși, deci se pot manifesta în continuare la fel.

  Ce se va întâmpla, dar mai ales cine va răspunde în cazul unei tragedii? Că va răspunde ”șoferul”, asta nu încălzește pe nimeni. Va fi prea târziu! Vor răspunde oare cei care au decis să îl lase liber, deși era evident (A PATRA OARĂ!) că omul nu are nici cea mai mică urmă de responsabilitate, de conștiință, de orice ar putea să îl încadreze la categoria celor care se pot manifesta normal într-o comunitate, a cărei integritate să nu fie amenințată sub niciun aspect?

  În astfel de cazuri, unui individ care are deja suspendat dreptul de a conduce, dacă este prins a doua oară, nu ar trebui să existe ezitări pentru o măsură preventivă pe măsura gravității recidivei. Dar, repetăm… a patra oară???

  Pe lângă cazul prezentat astăzi, nu putem să nu ne punem problema precedentului periculos. Ce vor spune cei cu astfel de ”predispoziții”? ”Dacă unul, cu 4 fapte similare, este încă în libertate, e clar că nu se întâmplă nimic, deci putem și noi…”

  sursa foto Poliția Română (imagine cu caracter ilustrativ)

  Abonează-te la newsletter-ul nostru

  Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

  Nou pe iCars.ro