No menu items!
More

    Poți conduce o mașină cu transmisie manuală dacă ai obținut permisul pe una cu cutie automată? Ce prevede Codul Rutier

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Tot mai multe școli de șoferi au introdus pe ”traseu” mașini cu cutie de viteze automată pentru că sunt mai ușor de condus.

    Astfel, ”elevii” scapă de grija ambreiajului, iar proba practică pentru obținerea permisului poate fi mai ușoară decât cea susținută pe un autoturism cu transmisie manuală, unde există riscul ca din cauza emoțiilor să se ”oprească motorul”

    În cazul în care ”orașul” a fost ”luat” la volanul unei mașini cu transmisie automată, pe permisul proaspătului șofer va fi inscripționat codul 78 în dreptul categoriei B.

    Asta înseamnă că are dreptul de a conduce „limitat la vehiculele cu transmisie automată”.

    permis cutie automata

    Citește și Etapele ITP și motivele pentru care mașina poate fi respinsă – vlog iCars România

    În cazul în care un șofer va dori să conducă și o mașină cu transmisie manuală, acesta trebuie să facă dovada efectuării a cel puțin șase ore de practică și să susțină, din nou, ”orașul”.

    Doar după îndeplinirea acestor condiții, conducătorului auto i se va elibera un nou permis fără mențiunea codului respectiv.

    Dacă un șofer cu permisul dobândit pe o mașină ”automată” este surprins în trafic de un agent al Poliției Rutiere la volanul unei mașini cu cutie manuală, el nu va putea fi amendat! Asta deoarece Codul Rutier nu prevede sancțiuni.

    Nu vă bucurați, pentru că nu amenda este problema, ci faptul că polițistul poate poate verifica tipul cutiei de viteze și, aplicând legislația, decide ca șoferul să fie cercetat penal pentru ”conducerea unui autoturism cu permis necorespunzător”.

    Codul Penal – CAPITOLUL II
    Infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice

    Art. 335, alin.2 Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

    În schimb, șoferii care au obținut permisul pe o mașină cu transmisie manuală pot conduce o mașină cu cutie de viteză automată fără să îndeplinească alte condiții.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro