Nu este nici primul și probabil nu va fi nici ultimul caz de șofer în cazul căruia alcooltestul dă rateuri, iar la recoltarea de probe biologice (sânge) rezultatul este zero. Nu este normal, dar măcar după dovedirea nevinovăției acestuia ar trebui ca șoferul să nu fie batjocorit la Medicina Legală. Pățania unui șofer prahovean ar putea scoate din minți orice om normal.
Vă recomandăm să vă pregătiți pentru un text pe care unii l-ar putea considera lung, dar care cu siguranță merită citit. Menționăm că cel care a relatat cazul și-a asumat întreaga poveste, postând-o public pe pagina personală de pe o rețea de socializare.
”Salut! Numele meu este Dimache C., inginer, soț și tată responsabil a trei copilași.
În data de 12.01.2023, în jurul orei 23.55, organele de poliție din cadrul Serviciului Rutier Timiș m-au oprit și m-au pus să suflu în alcooltest. Neavând nici măcar vreo urmă de suspiciune, am suflat încrezător (grăbindu-mă, către serviciu). În urma testării a rezultat o alcoolemie de 0.16 în aerul pur expirat.
Chiar dacă am renunțat la gândul de a mai ajunge la serviciu în seara aceea, chiar deranjând unul dintre colegi să vină să mă ia, pentru că nu mai aveam drept de a conduce 24 de ore NEVINOVAT, am fost inspirat și încrezător să le cer să ma ducă la analize de sânge.
Polițiștii s-au comportat în mod respectuos, însă cadrul medical din Spitalul Municipal, deja prezentau acuze de gen:
„Toți sunteți nevinovați, n-avem ce face la ora asta decât să facem analize la toți bețivii!”
Am stat peste o oră să suport aceste specimene cu facultăți medicale, cu o tărie incredibilă… să nu le dau cu vreun scaun în cap. Sincer, după 8 ore de mers cu mașina, din Prahova până în Timișoara, era tot ce aveam nevoie!
Până la urmă, mi-au făcut analizele. Domnii agenți, m-au pus să mă duc în dimineața aceea la IML, ca să îmi plătesc analizele (că nah, statul ăsta doar primește bani, nu prea oferă). Am ajuns la 9 dimineața să plătesc analizele la IML (altă instituție de încredere a statului „degeaba”). Am așteptat două ore pe un coridor preluat din filmele horror clasice, unde aveai impresia că cei din azil au făcut schimb cu doctorii tineri de halate si responsabilități, pentru a îmi spune, după atâta timp, că nu au sosit analizele pe numele meu, deci nu pot achita.
În fine, norocul meu a fost ca mi-au dat un „servețel” pe post de dovadă de circulație de 15 zile, care se activa tocmai la 24 de ore după data alcooltestului.
Data de 12.01 a picat joi, iar vineri cei de la IML nu au avut analizele, ceea ce a însemnat începutul unui haos instituțional horror. Am sunat pe data 16.01 de zeci de ori, cei de la IML nu au răspuns, am sunat pe data 17.01, am sunat și eu și soția de zeci de ori, tot la fel. Pe data de 18.01 la fel, chiar am încercat si pe email cu următoarele scrise:
„Buna ziuă, tot încerc să vă sun, pentru detalii plată. În data de 13.01.2023, am fost la analize de sânge, în urma unui control aflat in desfășurare de către MAI pentru testare alcool în orașul dvs, aș dori și eu detalii despre cum pot plăti aceste analize. O zi bună!“.
Citește pe Icars.ro și ”Modificare în Codul Rutier – Polițistul îți poate reține permisul dacă refuzi recoltarea probelor biologice”
Pe data de 23.01. cu dovada de la bancă, am reușit să virez banii către IML.
Aceasta instituție chiar degeaba, numită IML, nu mi-a trimis nicio dovadă de primire bani. Având încredere (pe vremea aceea) în instituțiile statului, am mai așteptat o săptămână, iar pe data de 30.01 am sunat din nou.
După 20-30 de apeluri (sunt foarte ocupați sau așa par) au răspuns. Surpriza mea a fost când cei de la IML, m-au certat (părând ca eu sunt ăla prost) că… “ Domnule, nu ați plătit!”
În timp ce vorbeam cu ei la telefon, le-am trimis mail cu dovada plății. Apoi, mi-au răspuns “Da, ne cerem scuze, acum am văzut că ați plătit pe 23.01, rămâne să așteptați, că suntem foarte ocupați, până vom face analizele”.
Din data de 30.01, până în data de 06.03.2023, am trimis mail-uri către Serviciul rutier Timiș, am sunat de atâtea ori (m-au trimis de la un număr la altul). Însă, pe data de 06.03. am contactat un avocat (am plătit pentru servicii juridice) și s-a aflat că aceste două instituții își bat joc de mine, lăsându-mă aproape 3 luni fără permis, NEVINOVAT, deoarece analizele IML erau 0.00, deci nu consumasem alcool, la ore diferite.
IML mi-a spus că au trimis rezultatele pe 16.02, iar pe scrisoarea de la Serviciul Rutier Timiș spune că sunt venite la câteva zile după 12.01.2023. Încă o dovadă că țara asta e defectă, faptul că vinovat este același lucru cu nevinovat.
Mai bine beam… și diferența era că nu mai pierdeam resurse și nervi atâta timp! Dragii mei, vă recomand întotdeauna să apelați la avocați! La finalul acestor peripeții, chiar dacă s-a dovedit că nu consumasem alcool, tot nu vor să îmi dea permisul, ca și cum mamele lor mi-au plătit școala auto, și datorită lor am luat punctaj maxim la toate examenele auto…”
Credeați că odată cu venirea rezultatului de la IML (alcoolemie 0,00) totul s-a rezolvat? Răspunsul dat de IPJ Timiș este halucinant, chiar dacă are acoperire legală
Relevant este ultimul paragraf: ”Dacă numitul (…) nu a formulat plângere contravențională în termen de 15 zile, permisul a fost înaintat către Serviciul Rutier Prahova, unde se poate prezenta pentru susținerea testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație, și de unde îl poate ridica la șfârșitul perioadei de suspendare.”
Cu alte cuvinte… nu contează că nu ați băut, fapt dovedit de rezultatul IML, nu de aparatele noastre de calitate îndoielnică, dumneavoastră faceți bine și mai dați o dată testarea teoretică, alegeți-vă cu rușinea, timpul pierdut, banii cheltuiți, pentru că legea zice că trebuia să contestați. Doar că, tot o instituție a statului întârzie cu furnizarea dovezii irefutabile, ceea ce nu permite contestarea în termen legal cu proba certă a nevinovăției. Practic, nu sistemul trebuie să dovedească faptul că ești vinovat, ci tu trebuie să o faci, dar sistemul ”este capabil” să tragă de timp pentru ca tu să nu poți contesta la timp.
Erori ale sistemului pentru care doar cel nevinovat plătește cu timp, nervi și bani
Așa cum vă spuneam la începutul textului, nu este nici primul și cu siguranță nu va fi nici ultimul șofer căruia i se întâmplă să fie batjocorit așa. Se va repeta pentru că, deși omul își dovedește nevinovăția, cei care sunt vinovați de erori sau care își bat joc la propriu de contribuabili nu sunt sancționați.
Nu toți cei nedreptățiți își permit un avocat, iar dacă își permit mulți renunță să se mai târască prin instanțe, scârbiți de durata unui proces, de amânări succesive și mai ales de rezultatele care nu merită atât de mult efort.