No menu items!
More

    Ești șofer și ai amenzi neplătite? Un nou proiect de lege te poate lăsa fără permis până îți achiți restanțele

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Legislația rutieră din România a suferit schimbări succesive, mai ales în ultimul. Codul Rutier continuă să fie modificat, încercându-se astfel să fie limitată indisciplina în trafic. O condiție esențială pentru acest obiectiv este înăsprirea sancțiunilor și mai ales aplicarea lor. Cu alte cuvinte, degeaba ai sancțiuni, dacă nu le aplici și mai ales dacă nu încasezi amenzile aferente lor.

    Noua inițiativă legislativă prevede ca șoferii care nu își achită amenzile în termen de 60 de zile să rămână fără permis, până la plata lor.

    Proiectul a fost depus la Senat și la Camera Deputaților pentru dezbatere. Acesta modifică Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice (Codul Rutier) și este motivat de faptul că România are un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere.

    În motivare se spune: „Principala problemă este aceea că unitățile administrativ teritoriale nu au instrumente pentru a încasa amenzile și a le transforma, deci, în venit la bugetul local.

    Încasarea acestora este posibilă doar după perioade lungi de timp sau niciodată, ceea ce înseamnă o diminuare a bugetului local.

    De asemenea, nerealizarea acestui indicator – încasarea amenzilor – implică și o diminuare a cotelor ce sunt repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitățile administrativ teritoriale să aibă vreo vină. Prin urmare, în mod automat, se înregistrează o diminuare a bugetului total local respectiv.

    Măsura suspendării permisului de conducere poate reprezenta şi „o formă de disciplinare a șoferilor, absolut necesară pentru o țară precum România, care înregistrează cel mai mare număr de morți în accidente rutiere, raportat la populație, la nivelul Uniunii Europene: 85 de morți la un milion de locuitori.”

    Citește și ”Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică plafonarea RCA. Principalele măsuri care vizează stoparea majorării aberante a asigurării pentru șoferi”

    Inițiativa are toate șansele să treacă de votul ambelor Camere ale Parlamentului, după intrarea sa în vigoare urmând ca șoferii români care primesc amenzi să fie obligaţi să îşi achite amenzile în decurs de 60 de zile, altfel vor rămâne fără permisul de conducere până ce vor face dovada achitării amenzilor.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro