No menu items!
More

    Se scumpesc (din nou!) polițele RCA. Ajungem la tarife de parcă ne-am răscumpăra mașinile de la asiguratori

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Piața asigurărilor obligatorii pentru autovehicule devine sufocantă, cu tarife aproape imposibil de dus pentru pentru cei mai tineri dintre șoferi și pentru cei cu motoare de capacitate peste 2000 cmc. O complicitate a statului cu societățile care activează în prezent pe piața asigurărilor pare să facă aproape insuportabile aceste polițe.

    Sunt multe aspecte legale care nu au nicio logică, niciun fundament științific, normele fiind arbitrare. Spre exemplu, de ce un șofer tânăr ar fi mai periculos decât unul foarte în vârstă. Motivele pentru care cele două categorii greșesc la volan și produc accidente sunt diferite, dar rezultatele sunt similare.

    Orientativ, pentru un autovehicul cu o capacitate între 1801 și 2000 cmc, un șofer de până în 30 de ani are tarif de referință 2505 lei pe an, iar unul de peste 60 de ani are 1392 de lei, adică aproape la jumătate. Așa se face că mulți șoferi tineri își înmatriculează mașinile pe numele părinților sau bunicilor, încheind polița RCA tot pe numele acestora. Oamenii se descurcă așa cum pot, nevoiți să recurgă la astfel de tertipuri pentru a achita sume ceva mai mici, în realitate departajarea dovedindu-se inutilă în caz de accident. Soluția decentă ar fi echilibrarea acestor tarife.

    Citește și Țeapa bonus-malus sau cum asiguratorii îți resetează bonusul, dacă îți schimbi mașina

    Cert este că ASF nu dă semne că ar fi interesată de o reglare corectă a pieței, așa cum nu a fost interesată nici de previzibilele prăbușiri ale unor asiguratori, de unde și suspiciunea că tocmai asta s-a dorit pentru ca tarifele polițelor să crească inacceptabil de mult, disproporționat în raport cu realitățile din țară.

    De ce se cere un preț mult mai mic pentru RCA-urile la mașinile electrice?

    Solicitarea este una injustă și sperăm ca ASF să nu dea curs unei asemenea discriminări. O poliță RCA se încheie pentru ca cei implicați în accidente să fie despăgubiți. Nu este o poliță bazată pe un presupus nivel de poluare mai mic.

    O mașină electrică implicată într-un accident poate produce la fel de multe pagube ca una cu motor termic. Nu sistemul de propulsie face diferența, deci un RCA mai mic nu se justifică. Momentan, tarifele sunt echilibrate, la electrice fiind sensibil egale cu cele ale mașinilor cu motoare de 1800-2000 cmc..

    Vezi AICI ediția vlogului ICars ”Cum poți fi despăgubit în caz de accident, dacă vinovatul nu are RCA sau a fugit”

    Autoritatea de Supraveghere Financiară a dat publicității noile tarife de referință, acestea fiind următoarele:

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro