No menu items!
More

    Plecăm cu motorul mașinii rece sau îl încălzim? Sfaturile specialistului pentru a evita uzura prematură

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Sunt aspecte care țin de întreținerea mașinii, iar importanța pe care le-o acordăm ne scutește de necazuri tehnice, dar mai ales de cheltuieli pe care le putem evita.

    Degeaba avem o mașină care arată bine, dacă tehnic este degradată, dacă atunci când avem mai mare nevoie de ea se defectează. Mai mult decât atât, cheltuielile nu sunt deloc de neglijat, ținând cont că și industria componentelor auto este afectată de criză.

    I-am obișnuit pe cei care ne urmăresc în mod constant ca pe lângă prezentările de accesorii, gadgeturi auto sau rubrica ”do it yourself” să răspundem și întrebărilor venite de la cei care au mai puține cunoștințe tehnice, dar vor să își întrețină mașinile cât mai corect.

    Vorbim astăzi despre cum este mai bine să exploatăm mașina în sezonul rece, cu referire expresă la pornirea și încălzirea motorului înainte de plecarea de pe loc.

    Este foarte important să nu neglijăm această etapă, pentru că ea ne ajută în timp la prevenirea uzurii premature. Trebuie precizat că sfaturile sunt valabile indiferent de carburantul utilizat, excepție făcând, desigur, mașinile electrice.

    Când temperaturile sunt scăzute, vâscozitatea uleiului din motor crește, ceea ce îngreunează în primă fază circulația lui prin motor, lubrifierea nemaifăcându-se optim. Situația se echilibrează treptat, pe măsură ce motorul se încălzește. Totul trebuie să se desfășoare fără a forța această încălzire, evitându-se accelerările repetate de după pornire. Nu vom intra în toate detaliile tehnice, pentru că pe cei mai mulți nu asta îi ajută, rezumându-ne la ceea ce avem de făcut concret. Ar mai fi de menționat că discutăm despre exploatarea mașinilor fără defecțiuni, cum ar fi termostat blocat etc..

    Știm că toată lumea se grăbește, că întârziem la muncă, la diverse, dar graba ne va costa destul de scump. Dacă reușim să alocăm 5 minute etapei despre care vorbim, veți vedea că merită. Vă protejați și financiar, dar mai ales psihic 🙂

    Am apelat și astăzi la Ionuț Enescu, un colaborator constant și foarte apreciat al vlogului ICars România, tocmai pentru abilitatea sa de a explica pe înțelesul tuturor etape pe care unii le cunosc (doar suntem o țară de specialiștii în orice 🙂 ), alții însă sunt la început de drum și apreciază astfel de îndrumări.

    Este sau nu este bine să încălzim motorul mașinii în sezonul rece și cât durează o astfel de etapă? Vizionare plăcută și mai ales utilă!

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro