No menu items!
More

    ”Nu-i da prostului putere!” Cazul mașinii unor persoane cu handicap, ridicată de Poliția Locală. Cum ar fi acționat un polițist profesionist

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Un caz petrecut în Constanța, în parcarea unui centru comercial, aduce în discuție modul în care indivizi purtători de uniformă au ajuns să ”aplice legea”, fără să își folosească creierul.

    Poate că titlul vi se pare atipic pentru un editorial, dar am decis că problema de fond (fiind una gravă!) trebuie expusă așa cum se vede în realitate, cum este percepută și de contribuabilii care asigură niște salarii deloc mici unor astfel de indivizi.

    Concret, un echipaj al Poliției Locale din Constanța a decis ridicarea mașinii unor persoane cu handicap, pe motiv că mașina nu avea afișată la vedere legitimația care îi permite șoferului să parcheze pe locurile special destinate persoanelor cu dizabilități.

    Perfect legal, pentru că legea prevede obligativitatea afișării la vedere a acelui permis, însă nu așa se procedează

    Proprietarul mașinii și soția sa, ambii cu dizabilități, ea aflându-se într-un scaun cu rotile, au ajuns la mașină în timp ce echipajul Poliției Locale dispunea ridicarea ei. Au încercat inițial să le arate că au lipite pe parbriz și lunetă însemnele pentru persoane cu dizabilități, care se obțin doar în baza certificatului care atestă handicapul, însă polițiștii nu s-au lăsat înduplecați. Știau una și bună… permisul de parcare nu este la vedere, iar ei sunt fermi și aplică legea.

    A urmat un întreg scandal, în care argumentele, bunul simț, omenia, rațiunea nu au contat sau pur și simplu nu există în cazul polițiștilor.

    Chiar și talonul mașinii specifică exact că mașina este adaptată pentru cei cu dizabilități. Șoferița și-a recuperat mașina după ce a achitat taxa de ridicare de 570 de lei, chiar dacă a prezentat documentele care atestă că are handicap.

    În cele din urmă, polițiștii locali nu i-au mai dat și amendă, ci doar avertisment. Femeia a reclamat fapta la Poliția națională. S-a deschis astfel un dosar penal pentru abuz în serviciu.

    Cum procedează un polițist adevărat în astfel de situații

    Am întrebat un polițist de la Serviciul Rutier cum ar fi procedat într-un caz similar:

    ”Legea prevede obligativitatea expunerii la loc vizibil pentru acel permis de parcare, dar un polițist profesionist este instruit să evalueze situația la fața locului și să decidă în funcție de context. Într-adevăr, legea primează, dar suntem oameni și ne folosim creierul, bunul simț, tot ce ține și de latura umană. Asta face un polițist adevărat. Totuși, să avem în vedere că nu comiseseră vreo faptă care să impună aplicarea unei sancțiuni deîndată.

    Era evident că oamenii au dizabilități, aveau și documente doveditoare, deci tot ce trebuie pentru a nu se lua vreo măsură împotriva lor. Dacă aș fi fost acolo, în locul celor doi de la Poliția Locală, m-aș fi rezumat la a le atrage atenția celor doi să lase permisul de parcare la vedere, pentru ca pe viitor să nu se confrunte cu situații neplăcute.” 

    De curând, Poliția Locală a primit prin lege puteri sporite pe segmentul rutier (vezi detalii AICI)

    A fi polițist presupune o mare responsabilitate, cu o pregătire adecvată în spate. Este vorba despre școală, despre testări date unor oameni care urmează să aplice legea.

    Este un domeniu atât de delicat, încât meseria aceasta nu este pentru oricine și nu poate fi practicată oricum, doar pentru că legiuitorii s-au gândit că nu ar fi rău să scoată pe bandă rulantă ”oameni ai legii”, la apelul de seară.

    ”Dacă erau niște interlopi cu cefe late, cei de la Locală nici nu îndrăzneau să se apropie”

    Este o opinie pe care o întâlniți des în comentariile de la știrile cu mașinile scumpe parcate pe locurile persoanelor cu dizabilități. Și este o realitate, pe care cei mai mulți dintre noi o vedem permanent.

    Neîncrederea populației în cei care aplică legea în astfel de cazuri este justificată. Sunt și cazuri de polițiști cărora nu le este teamă și aplică legea, am prezentat în repetate rânduri și astfel de situații, dar este vorba despre polițiști MAI, adică despre adevărații polițiști.

    În concluzie, în urma prezentării acestei spețe, este cazul ca legiuitorul să revizuiască felul în care se face pregătirea celor care primesc dreptul de a aplica legea și a modului în care o fac. Fără profesionalizarea acestor oameni, niciodată structurile din care fac parte nu vor fi realmente utile societății.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro