No menu items!
More

    Cât mai ”valorează” o amendă pentru parcare neregulamentară în 2022

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Din obișnuință, din comoditate, pentru că nu sunt locuri de parcare suficiente, pentru că ”ne grăbeam”, pentru că suferim de lipsă de bun simț… sunt motivele principale pentru care se parchează neregulamentar.

    Uneori se blochează complet trotuare sau căi de acces, se distrug spații verzi, alteori se ocupă abuziv locurile destinate persoanelor cu dizabilități, cert este că ”parcatul neregulamentar” este sport național.

    Desigur, pentru astfel de abateri există și sancțiuni, în cazul în care polițiștii MAI sau cei de la Poliția Locală le constată direct sau sunt sesizați să intervină.

    Codul Rutier 2022 interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, în locurile semnalizate prin indicatoare.

    Chiar dacă nu există indicatoare, interdicţia de a parca este valabilă şi pentru trotuare, dacă şoferul nu lasă un spaţiu de minimum un metru pentru ca traficul pietonal să se poată desfășura.

    Citește și ”Amendă sau dosar penal în cazul în care circuli cu permisul expirat? Ce spune legea”

    Amenzile pentru parcare neregulamentară ajung până la 870 de lei, plus puncte de penalizare.

    Art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice: ”ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate este interzisă.”

    Șoferul sancționat plătește o amendă din clasa a I-a de amenzi, respectiv 2 sau 3 puncte de amendă. Amenda minimă pentru parcare neregulamentară va fi de 290 de lei, iar cea maximă de 435 de lei. Suplimentar, şoferul se va alege cu două puncte de penalizare.

    Șoferul va fi încadrat și la categoria staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă pentru staţionare neregulamentară cuprinsă între 580 și 725 de lei, plus trei puncte de penalizare. Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.

    În cazul staţionării sau parcării pe autostradă în alte locuri decât cele special amenajate și semnalizate, conducătorul auto riscă o amendă pentru parcare neregulamentară cuprinsă în clasa a II-a de amenzi, adică 6 puncte-amendă, echivalentul a 870 de lei.

    Cea mai aspru sancționată este staționarea neregulamentară pe drumurile publice în condiții de vizibilitate redusă, care se sancționează cu 9 până la 20 puncte-amendă, reprezentând între 1.300 și 2.900 de lei.

    Cei sancționați pot plăti amenda pentru parcare neregulamentară online, pe site-ul ghiseul.ro, la direcţia de taxe şi impozite din fiecare localitate, sau la casieriile Trezoreriei Române. Plata în maxim 15 zile reduce amenda la jumătate.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro