No menu items!
More

    Se va întâmpla și la noi! Proiectul care prevede confiscarea mașinilor celor care depășesc cu mult viteza legală și recidivează a ajuns în Senat

    Publicat pe:

    Decizia austriecilor de a legifera posibilitatea ca mașinile vitezomanilor să fie confiscate a suscitat interes și în România, dând naștere dezbaterilor aprinse pe această temă. Fie că vor fi confiscate pe durată determinată, fie definitiv, intenția este cea de a-i pondera pe iresponsabilii care confundă drumurile publice cu pistele de curse auto.

    Iată că și în România se pregătește modificarea legislației, primul pas fiind făcut prin intrarea în Senat a proiectului. Din păcate, varianta românească este ceva mai permisivă decât cea austriacă, în sensul în care confiscarea mașinii poate fi dispusă de poliție doar în cazul șoferilor recidiviști și doar dacă depășesc viteza cu peste 100 km/h.

    Citește AICI despre cum a fost modificată legislația rutieră austriacă, pentru ca poliția să poată confisca mașinile vitezomanilor

    Conform proiectului intrat în Senatul României, șoferii vor rămâne fără permisul de conducere și certificatul de înmatriculare a mașinii timp de șase luni, în cazul în care depășesc cu mai mult de 100 de km/h viteza legală pe un sector de drum, potrivit unui proiect legislativ aflat în dezbaterea senatorilor.

    Dacă șoferii sancționați astfel sunt prinși că merg cu mașina în perioada în care talonul este reținut, polițiștii pot dispune inclusiv confiscarea mașinii.

    Proiectul legislativ de la Senat introduce în Codul rutier un nou prag de viteză, respectiv de peste 100 de km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia, șoferii vor risca amenzi din clasa a IV-a de sancțiuni (cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce timp de 180 de zile.

    Dacă șoferul sancționat astfel depășește din nou pragul de viteză de peste 100 de km/h față de limita legală într-un interval de şase luni de la data restituirii permisului de conducere, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

    Poliţistul rutier va elibera șoferului o dovadă înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru 15 zile. Dacă în perioada de șase luni de reţinere a talonului, perioadă începută cu ziua imediat următoare celei expirării valabilităţii dovezii înlocuitoare, un polițist identifică în trafic mașina care are certificatul de înmatriculare reţinut, acesta va dispune sancţiunea contravenţională complementară a confiscării autovehiculului.

    Mașinile confiscate intră în proprietatea statului și pot fi valorificate, conform OG 14/2007 pentru reglementarea modului și condițiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, inclusiv prin vânzare.

    Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro