No menu items!
More

    Poliția vrea să îi monitorizeze pe șoferii care fac cursuri de conducere defensivă. Care este scopul și cum se va face monitorizarea

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Un astfel de curs de conducere defensivă pornește de la 850 de lei și ajunge până la 2500 de lei. Dacă aceste cursuri sunt plătite de către angajatori, atunci trebuie să știți că sunt deductibile, ceea ce constituie un real avantaj, mai ales pentru firmele de transport. Rămâne de văzut cât sunt de eficiente.

    Suntem țara din UE cu cea mai mare mortalitate rezultată din accidente rutiere. Vina este mai mereu aruncată pe starea infrastructurii rutiere, ceea ce reprezintă una dintre cauze, însă principala vină este a șoferilor.

    Indisciplina în trafic, refuzul de a adapta viteza la condițiile de drum, starea de agresivitate, plus multe alte aspecte care țin de educația fiecăruia din noi contribuie la statisticile negre.

    Se discută din ce în ce mai mult despre necesitatea cursurilor de conducere defensivă. Cel puțin teoretic, acestea sunt de folos fiecăruia dintre noi, însă nu există deocamdată o cuantificare a eficienței lor.

    Poliţia Rutieră vrea să se convingă de eficienţa lecţiilor şi studiază dacă nu cumva ar trebui să facă parte din pregătirea examenului pentru obținerea permisului de conducere. De la începutul anului, cursurile de conducere defensivă pot fi deduse din impozit de firmele care îşi trimit angajaţii să le facă.

    Cristian Andrieș, Direcția Rutieră: ”Poliția rutieră va solicita anual Autorității Rutiere Române situația tuturor conducătorilor de autovehicule care au urmat acest curs, urmând totodată să verifice implicarea în anul respectiv în evenimente rutiere a acestor conducători de autovehicule.”

    Așadar, șoferii nu au de ce să își facă griji în privința monitorizării lor timp de un an, pentru că nimeni nu va sta după ei, să îi urmărească și să vadă cum conduc. Doar statisticile vor fi defalcate, pentru a se putea vedea în ce măsură cei care au absolvit cursurile sunt implicați în evenimente rutiere.

    Instructorii sunt de părere că aceste cursuri de conducere defensivă sunt au un rol determinant în modificările comportamentale ale șoferilor.

    Instructor auto: ”Dacă toți colegii de breaslă ar trata cu aceeași responsabilitate această profesie, pe toată durata pregătirii ar instrui elevii în spiritul defensiv. Dacă pui în plus cursuri dedicate acestui segment este cu atât mai bine. Creierul cursantului primește informațiile despre pericole, despre limitele pe care cu toții le avem, despre limitele tehnice ale autovehiculelor și despre impredictibilitatea comportamentului pietonilor. Astfel, aceste cursuri ne trezesc conștiința, fac creierul să se adapteze realității. 

    Conduci altfel când realizezi că acel ”mie nu mi se poate întâmpla” este fals. I se poate întâmpla oricui și oricând trebuie să fim pregătiți să încercăm măcar să evităm. Să plecăm de la premisa că nu toți sunt la fel de buni și talentați ca noi.”

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro