No menu items!
More

    Ai pierdut permisul de conducere? În curând, vei putea obține duplicatul online

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Pierderea sau furtul actelor reprezintă un adevărat coșmar în România. I se poate întâmpla oricui, moment din care începe un lung șir de deplasări la diverse instituții. Și cum în era tehnologiei sperăm să scăpăm de o bună parte a birocrației, se pare că măcar în obținerea duplicatului permisului auto se fac pași importanți.

    Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică un proiect pentru crearea cadrului legal care va permite obținerea unui duplicat al permisului de conducere din fața calculatorului. Astfel, nu va mai fi nevoie de deplasarea la sediul DRIPCV.

    În prezent, conform Codului Rutier, „în cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autoritățile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăși valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere”.

    MAI propune acum o procedură prin care obținerea unui duplicat al permisului de conducere să nu mai implice deplasare la autorități, documentul să poată fi obținut online.

    Conform proiectului, cererea pentru eliberarea unui duplicat al permisului de conducere, dar și documentele necesare, vor putea fi transmise “şi prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziția publicului în acest scop pe pagina de internet a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări”.

    Vechiul permis de conducere nu va mai trebui predat la autorități, valabilitatea acestuia încetând automat la înregistrarea cererii în sistemul informatic național de evidență a permiselor de conducere și a vehiculelor înmatriculate.

    Conform avocatnet.ro, șoferii vor putea cere ca, până la eliberarea noului document, să beneficieze de o dovadă înlocuitoare a permisului de conducere.

    După emitere, permisul de conducere va fi expediat la adresa din România indicată de titular ori va putea fi ridicat de la serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor menţionat de solicitant în cerere.

    În cazul în care permisul de conducere a fost reținut de polițiști din diverse motive, nu se vor putea depune cereri pentru eliberarea unui permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă ori a unui duplicat, cu excepţia cazurilor în care permisul de conducere 

    După faza de dezbatere publică, acest proiect va fi aprobat de MAI, apoi publicat în Monitorul Oficial.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro