No menu items!
More

    Noua ”modă” pe TikTok: ”Scapi de radar, dacă îți măsluiești numărul de înmatriculare cu bandă izolatoare!” Știi ce riști?

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Fie că sunt glume, fie că sunt ”sfaturi utile”, filmările care au ajuns la modă în online, despre cum să îți măsluiești numerele de înmatriculare ale mașinii, te pot duce în zona contravențională, ba chiar penală.

    În filmările respective, care sunt din ce în ce mai multe, apar sugestii, atât în titlu, cât și în explicații, despre cum o bucată de bandă izolatoare poate schimba o literă, transformând-o într-o alta. În acest fel, radarul va avea imagini în urma cărora nu vei putea fi amendat. Complet fals!

    Ce urmări există, dacă un șofer este prins conducând o mașină cu numerele modificate în acest fel

    În primul rând, la confruntarea imaginii de pe camera radar cu baza de date, pentru a putea fi identificat proprietarul, în cazul în care nu este oprit de un echipaj, polițiștii observă ușor că numărul nu corespunde cu realitatea. Vă garantăm că identificarea va fi făcută ulterior foarte ușor, fără să intrăm acum în detaliile specifice muncii de polițist.

    Conform Codului Rutier, conducerea unui vehicul pe ale cărui placuțe cu numerele de înmatriculare sau de înregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numărului de înmatriculare ori plăcuțele nu corespund standardelor în vigoare (Art. 15 alin 5 sin Oug195/2002) – se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 290 și 435 de lei, iar măsura complementară este reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, eliberându-se dovada fără drept de circulație.

    Se aplică așadar aceeași sancțiune ca în cazul conducerii unui vehicul având plăcuțele numerelor murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau înregistrare. (Art 147 pct 3 din Raoug195/2002r), sancționată tot cu amendă de la 290 pana la 435 de lei.

    Depinde însă foarte mult de anchetator. De la contravenția menționată mai sus și până la infracțiune este un pas foarte mic. Cei care cercetează astfel de cazuri ar putea foarte bine să nu considere că este vorba despre o contravenție, ci o infracțiune, invocând în dosarul de cercetare faptul că autorul și-a falsificat practic numărul de înmatriculare pentru a induce în eroare și a nu putea fi sancționat de cei care l-ar fi surprins conducând cu viteză peste limita legală, spre exemplu.

    Mai grav de atât, folosindu-se de un astfel de tertip, autorul poate să utilizeze autovehiculul la comiterea unei infracțiuni.
    Art. 85 alin.(2) Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro