În cadrul unui interviu acordat postului Radio România Actualități, cunoscutul pilot a făcut câteva declarații referitoare la o serie de probleme pe care toți le întâmpinăm:
Despre trafic: E importantă ora la care pleci de acasă
Traficul este făcut de noi, șoferii. Nu vin extratereștrii și fac un haos pe șosele, ci noi, cel care îl construim. Totul pornește de la noi. Este foarte importantă ora la care pleci de acasă și foarte puțin importantă ora la care ajungi. Nu e nevoie să stai de fiecare dată cu presiunea cronometrului, ca în competițiile sportive, când marele nostru adversar este cronometrul.
Chiar dacă am vrea să mergem mai tare și ne băgăm în față, ne urcăm pe trotuar, șicanăm o coloană, mergem pe linia de tramvai ori intrăm printr-o benzinărie ca să mergem mai repede, la un moment dat tot ajungem la un semafor. Cel care respectă regulile și merge în coloană regulamentar, pur și simplu va fi în același punct cu noi, cei care am riscat și ne-am pus în pericol integritatea noastră și a celor din jurul nostru, nu mai vorbesc de portofel și de obraz, până la urmă.
Trebuie să conștientizăm că în oraș nu ai cum să te grăbești.
Despre agresiunea la volan: Nu cunosc pe nimeni care a fost sancționat
Agresiunea la volan este din ce în ce mai frecventă în orașele aglomerate din România. Se întâmplă asta pentru că, deși avem o nouă lege a agresivității, care ar trebui să sancționeze acest tip de manifestări, nu știu pe nimeni care a fost amendat pentru acest lucru. Am întrebat și prietenii mei și încă mai întreb, nu mi-a spus nimeni: ”da, cunosc pe cineva care a fost sanctionat pentru că a șicanat sau a croșetat în trafic”.
Agresivitatea vine din primul rând că autoritatea nu există pe șosele, poliția nu e la datorie. Și as vrea să vă spun un citat de-a lui Titi Aur, care este mentorul defensive driving-ului din România și de la care am învățat foarte multe: să ne imaginăm o grupă de copii de la grădiniță, care primesc la un moment dat arme, așa cum șoferii primesc mașini, care mai de care pe pile, mai cu o școală făcută pe repede înainte.
Cât timp educatoarea este cu copiii în sala de grădiniță, aceștia nu vor trage cu pistoalele, mitralierele și nici nu vor trage acul de la grenadă. Când doamna educatoare merge la baie sau stă cu ochii în telefon – așa cum se întâmplă cu foarte multe echipaje de poliție rutieră care stau cu ochii în telefon în autospecialele lor în loc să studieze ce se întâmplă în trafic, copiii ce fac?
Trag cu armele și ne putem imagina ce se poate întâmpla între acei copii. Când apare doamna educatoare, iarăși este liniște…
Despre conflictul în trafic: Dacă vine unul spre tine, fă-i loc și lasă-l să se ducă
Ca să stingi focul, trebuie să nu pui gaz pe el. De cele mai multe ori, să-ți ceri scuze face mai mult decât o ripostă. Și eu am trăit câteva situații de genul ăsta. Acum două zile, la Arcul de Triumf, un șofer mi-a spus: ”băi, moșule, tu nici nu știi să conduci, ce naiba mergi așa de încet?” Dar un conflict poate fi aplanat cu vorba bună.
I-am spus că prefer să merg cu viteza legală și, dacă tot m-am oprit la semafor, nu văd de ce aș fi accelerat.
Dacă ești un om civilizat, nu o să te dai jos din mașină cu bâta ca să reacționezi și atunci orice conflict de tipul ăsta se aplanează în momentul în care cedezi. Nu-ți fură nimeni averea sau soția, pur și simplu nu dai curs unei șicanări. Dacă vine unul spre tine, fă-i loc și lasă-l să se ducă, tu nu ai pierdut nimic. Din contră, ai câștigat, sunt multe alte lucruri importante în viață pentru care să ne luptăm, nu pentru a ne duela pe șosele. Până la urmă, nici nu avem un arbitru care să declare un câștigător.