No menu items!
More

    Totuși, imaginile de pe camera de bord te pot ajuta în instanță. Cazul șoferiței căreia un polițist i-a reținut abuziv permisul

    Publicat pe:

    Știți deja că legea care ar fi permis ca imaginile de pe camerele de bord să fie admise ca probe în instanțe nu a trecut de Parlament. Ar fi fost de mare ajutor oficializarea unor astfel de proceduri, însă parlamentarii au invocat o serie de ”neajunsuri”, așa că legea nu a trecut.

    Am spus în titlu ”totuși”, pentru că sunt cazuri în care pe baza unor astfel de imagini îți poți câștiga dreptatea în instanță. A demonstrat-o o șoferiță, căreia un polițist i-a reținut permisul pentru neacordare de prioritate unui pieton.

    Femeia s-a adresat instanței și a obținut anularea procesului-verbal de contravenție. Decizia a fost luată pe baza imaginilor surprinse de camera de bord a mașinii.

    Citește aici despre cum Parlamentul a respins legea utilizări ca probe pentru imaginile camerelor de bord.

    Procesul a fost deschis la Judecătoria Sectorului 4 București. Șoferița fusese amendată cu 580 de lei și lăsată fără permis de conducere pentru 30 de zile.

    Șoferița a arătat că „se afla pe banda a treia, situată în vecinătatea liniei de tramvai, însă niciun pieton nu se afla angajat în traversare, situaţia de fapt fiind înregistrată cu camera video aflată la bordul maşinii”.

    Poliția Capitalei a depus întâmpinare prin care a cerut menținerea sancțiunii pentru că „situaţia prezentată de petentă nu corespunde realităţii, întrucât aceasta a fost sancţionată contravenţional pentru faptul că la data de 29.10.2021, nu a acordat prioritate de trecere pietonilor angajaţi regulamentar în traversare, aflaţi pe sensul său de mers”.

    Poliția Capitalei:Contravenţia reţinută în sarcina petentei, a fost constată în mod direct de către poliţist, nefiind înregistrată pe suport magnetic, fiind suficient pentru a da naştere unei prezumţii simple în sensul că situaţia de fapt şi împrejurările reţinute corespund realităţii.”

    Judecătoria Sectorului 6 a admis cererea șoferiței și a anulat procesul-verbal de contravenție, constatând că imaginile surprinse de camera de bord contrazic constatările polițistului.

    „În cauza de faţă, din probatoriul administrat, respectiv din înregistrarea video, efectuată la data de 29.10.2021 rezultă că pietonul nu se afla pe sensul de deplasare al autovehiculului condus de petentă, astfel cum prevede textul legal citat, astfel că, nu este îndeplinită condiţia impusă de norma legală, respectiv angajarea pietonului în traversarea drumului public pe sensul de deplasare al autovehiculului condus de petentă.

    Prin urmare, faţă de situaţia de fapt astfel cum rezultă din probele administrate în cauză instanţa apreciază că nu este întrunit unul dintre elementele constitutive ale faptei contravenţionale, în lipsa căruia fapta reţinută în sarcina petentei nu poate fi considerată contravenţie”, se arată în sentința Judecătoriei Sector 6.

    De menționat este faptul că nu este o sentință definitivă, aceasta putând fi contestată, însă este un prim pas spre o stare de normalitate, pe care Parlamentul o putea reglementa mult mai bine prin lege, simplificând multe proceduri și contribuind astfel atât la reducerea numărului de abateri în trafic, dar și la reducerea numărului de sancțiuni care se dovedesc abuzive, neconforme cu realitatea.

    surse: JUD. Sector4, ziare.com

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro