A fost modificat Codul Rutier, au apărut multe prevederi bune, absolut necesare, cum ar fi sancționarea agresivității la volan, dar noile măsuri nu au venit la pachet și cu adoptarea legii care ar fi permis utilizarea ca probe pentru poliția să îi poată sancționa pe cei cu abateri grave în trafic.
Proiectul de lege a existat. Am scris despre el AICI și atât polițiștii, o bună parte din mass media, dar și populația bun simț, care se comportă civilizat în trafic, au susținut această inițiativă. Fără ea, polițiștii nu pot aplica sancțiuni, cu excepția cazurilor în care sunt constatate chiar de ei.
Și nu vor putea face asta nici în viitor, pentru că deputații tocmai au respins definitiv proiectul de lege.
Proiectul fusese inițiat din motive arhicunoscute, dorința tuturor nefiind să ”aducă atingere imaginii” cuiva, ci pur și simplu să fie descurajați cei care au transformat drumurile (și așa proaste din România!) într-o mare ruletă rusească.
Cei care nu sunt de acord susțin că aceste imagini pot fi trucate, însă uită să specifice faptul că proiectul respins avea prevederi în acest sens, chiar dacă o astfel de faptă era condamnată și de Codul Penal. În proiect se spunea: ”falsificarea imaginilor să fie pedepsită cu închisoare de până la doi ani sau cu amendă.”
În plus, s-au invocat și motive care țin de GDPR sau alte ”drepturi” la imagine ale persoanelor care ar fi fost surprinse în culpă, făcându-se astfel abstracție de ”dreptul la viață” pentru victimele nevinovate ale unor iresponsabili.
Fără teama de a greși, putem spune că deputații care au respins proiectul sunt de împăcați cu faptul că România este țara din UE cu cele mai multe accidente mortale, iar asta nu-i face părtași la o stare de fapt care va perpetua indisciplina în trafic, având drept consecințe pierderile de vieți omenești sau afectarea uneori ireversibilă a integrității fizice.
*foto – graficul accidentelor mortale, care plasează România pe primul loc în UE