No menu items!
More

    De ce prețurile mașinilor second din România sunt la cel mai înalt nivel din istorie? O evoluție pe care o anticipam din perioada pandemiei

    Publicat pe:

    Piața auto second este una complexă, însă bazată în esență pe cerere și ofertă. Sunt multe elemente care influențează prețul unei mașini second, însă impactul esențial în evoluția prețului este disponibilitatea mașinilor oferite spre vânzare.

    Este ”piața plină”, avem prețuri în scădere. Este criză de ”marfă”, prețurile cresc. Este logic să se întâmple așa.

    Abia după acest criteriu începem să discutăm despre brand, an de fabricație, kilometraj real sau nu, tip de carburant, stare estetică, stare tehnică, dotări, tracțiune, capacitate cilindrică și orice alt element care influențează prețul unei mașini second.

    Pandemia a venit la pachet și cu o criză economică profundă. Nu era greu de anticipat comportamentul de piață, în condițiile reducerii mobilității și creșterii în paralel la prețurile produselor și serviciilor. Veniturile nu au ținut pasul cu aceste scumpiri, așa că populația a început să devină mai chibzuită.

    Datele anilor trecuți în privința evoluției pieței erau confirmate și de Institutul Național de Statistică. Citește AICI ce se întâmpla în 2022.

    Criza din pandemie a fost urmată de războiul din Ucraina, un conflict care la rândul său are efecte economice globale. Încă un motiv în plus pentru ca populația să se gândească de două ori în privința achizițiilor, să le mai amâne sau să utilizeze în continuare bunurile, în cazul de față autovehiculele, investind în întreținerea lor.

    Un studiu făcut de experții platformei Instant, o aplicație specializată în evaluarea și vânzarea mașinilor second, arată situația pieței auto second din momentul actual

    Prețul mediu de achiziție al unei mașini la mâna a doua a ajuns la 12.800 de euro. Acesta este cu aproximativ 17% mai mare decât în 2022, potrivit unei analize realizată de platforma de intermedieri Instant.ro.

    Creșterea prețului vine pe fondul numărului mai mic de mașini scos la vânzare și a inflației ridicate. La asta se adaugă oferta mai redusă de mașini noi aflate pe stoc și care să poată fi ridicate imediat, dar și timpii de așteptare în creștere pentru livrarea vehiculelor noi.

    Segmentul celor care își doresc mașini electrice este încă destul de mic. Asta se întâmplă din cauza prețurilor de achiziție, a mentenanței deloc ieftine, a lipsei autonomiei, a lipsei infrastructurii (stații de încărcare insuficiente). Deși intens promovat acest segment, este deocamdată unul cu foarte multe neajunsuri.

    Asta face ca o parte a clienților care ar fi dorit o mașină nouă să se îndrepte spre piața second hand, ceea ce pune presiune pe prețuri. Reprezentanții platformei Instant.ro spun însă că se așteaptă la corecții de preț în perioada următoare, pe măsură ce problemele care au provocat lipsa unor componente în ultimii doi ani se vor rezolva.

    Situația este similară și pe marile piețe auto europene. Și datele grupului Autovista, care analizează piața mașinilor cu o vechime de cel mult trei ani, arată că prețurile au crescut puternic în ultimul an.

    Avansul variază de la 9,6 la sută în Spania, la aproape 28 la sută în Italia. În Germania, cea mai mare piață auto din Europa, prețurile autoturismelor second hand sunt cu zece la sută mai mari decât în urmă cu un an.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro