No menu items!
More

    Piața auto second domină în criză piața de autovehicule noi, populația fiind mai precaută cu achizițiile. Datele INS arată o creștere spectaculoasă față de anul trecut

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule a crescut cu 9,8%, ca serie brută, în ianuarie, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, în timp ce activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei s-a majorat cu 39,4%, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică.

    Sunt întârzieri mari la livrările de autovehicule noi, iar nevoile oamenilor nu pot ține cont uneori de termenele mari de livrare. Așa se face că mulți se reorientează către piața second, mai ales că în spațiul public se discută intens despre problemele economice pe care le vom înfrunta, în funcție de evoluția și durata războiului din Ucraina.

    Și vest-europenii sunt mai precauți, amânând deocamdată momentul în care își schimbă autovehiculele. Acest tip de comportament deplin justificat a dus la creșteri de prețuri pe piața second, oferta din vest fiind acum mai puțin bogată în raport cu cererea. Totuși, chiar și mai scumpe, autoturismele second reprezintă o opțiune de moment pentru mulți români.

    Totodată, pentru că oamenii optează pentru second, crește automat și adresabilitatea către serviceurile auto și implicit către furnizorii de piese de schimb. Datele INS confirmă aceste trenduri pentru prima parte a anului 2022.

    Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna ianuarie 2022, comparativ cu luna ianuarie 2021, a înregistrat o creştere cu 9,8%.

    Fenomenul s-a produs datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+11,4%), comerţul cu autovehicule (+10,8%) şi la activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+4,7%).

    Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a scăzut cu 0,8%, însă este irelevant, pentru că referirea este făcută pentru sezonul rece, iar procentul scăderii este foarte mic.

    Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna ianuarie 2022, a înregistrat o creştere cu 3,7% faţă de luna ianuarie 2021.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro