No menu items!
More

    Se anunță proteste la nivel național împotriva scumpirii carburanților. Veți participa pe 30 iunie?

    Publicat pe:

    Prețurile carburanților la pompele stațiilor de alimentare din România cresc în fiecare zi, apropiindu-se de 10 lei/ litru. Din păcate, previziunile sunt mai sumbre de atât, criza petrolului fiind estimată să se adâncească.

    Evenimentul denumit „Proteste in toată țara contra prețului carburantului!” a fost anunțat pe rețelele de socializare pentru data de 30 iunie, de la ora 12. Sunt deja peste 200.000 de români care și-au anunțat participarea, însă de la ”supărarea online” și până la ceea ce va fi în stradă este cale lungă, așa cum s-a demonstrat în multe alte cazuri, când participarea efectivă la proteste a fost mult mai mică decât ”intenția online”. Poate acum va fi altfel.

    Ce spun inițiatorii protestului: ”Proteste în toată țara!E timpul sa facem ceva, ieșiți în strada, blocați pompele. Este imposibil si inadmisibil ca într-o țară ca România prețul carburantului sa depășească 9 lei/litru. Share masiv ca sa vada toata lumea și sa stabilim ce și când vom face. La 121$ pe baril este imposibil ca prețul sa depășească 9lei/litri ( unde jumătate din acești bani merg către stat). Noi facem ceva!

    Veți participa? Credeți că va avea urmări?

    Creșterea prețurilor carburanților are în mod firesc legătură cu ceea ce se întâmplă pe piața mondială de profil, însă are și o componentă speculativă, dovedită faptic încă de la momentul generat de benzinăriile Mol, preluat apoi și de celelalte rețele.

    Statul român s-a dovedit incapabil să stopeze specula, așa că prețurile au continuat să crească în mod constant, chiar și atunci când pe bursele de petrol s-au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor barilului.

    Protestele sunt întotdeauna binevenite, atunci când statul nu poate sau nu vrea să intervină, însă protestele vin și trec, iar cei care de multe ori obțin venituri speculative știu asta și vor continua atât timp cât nu sunt sancționați.

    Ce am putea face concret?

    Prețurile sunt reglate de cerere și ofertă. Stocuri de petrol și implicit de carburanți sunt. Singura variantă în care să putem determina în mod real o scădere semnificativă de preț este să reducem drastic consumul, reducând la maxim deplasările inutile. Știm, în transporturi nu este posibil, dar în privința reducerii deplasărilor mai puțin utile putem face asta.

    Estimările Financial Times: Lumea trebuie să se pregătescă pentru cea mai mare creștere a prețului la petrol „care a existat vreodată”

    Directorul executiv al JPMorgan, Jamie Dimon, este de părere că barilul de petrol ar putea să ajungă până la prețul record de 175 de dolari anul acesta, informează Financial Times. Criza energetică, care a început când Rusia a strâns robinetul cu gaze pentru Europa și a atins niveluri fără precedent după declanșarea invaziei în Ucraina, este departe de a se fi terminat.

    Energy Aspects, o firmă de consultanță, a spus că avem de-a face cu, probabil, cea mai mare creștere a prețului petrolului „care a existat vreodată”. Goldman Sachs crede că prețurile la petrol vor ajuge în sfertul al treilea al anului în curs la valoarea „medie” de 140 de dolari pentru un baril.

    Să nu uităm însă că, în ajunul crizei financiare de acum 14 ani, prețul petrolului a ajuns până la valoarea de 147 de dolari per baril. Apoi, până la Crăciunul anului 2008, cotația barilului de petrol scăzuse deja la 40 de dolari.

    [ays_poll id=52]

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro