No menu items!
More

    Iresponsabilitate: Inspectorii RAR au depistat în trafic o mașină cu discurile de frână de pe spate tăiate (foto)

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Discurile de frână sunt componente esențiale ale oricărui autovehicul. În timp, acestea se uzează, subțiindu-se, ovalizându-se și uneori fisurându-se sau chiar spărgându-se. Verificarea lor periodică este obligatorie, iar înlocuirea trebuie să se facă dacă acestea devin neconforme.

    O mașină cu defecțiuni sa sistemul de frânare este o adevărată armă pe șosele. Se pot fisura conductele, se poate pierde lichidul, se poate defecta pompa de servo, se pot bloca pistoanele din etrieri sau se pot uza plăcuțele astfel încât să auzim frecare ”fier pe fier” iar eficiența frânării să scadă considerabil.

    Am enumerat câteva dintre defecțiunile clasice, extrem de periculoase, dar ceea ce urmează depășește capacitatea de înțelegere și acceptare pentru orice om responsabil. Inspectorii RAR au oprit în trafic un BMW vechi de aproximativ 20 de ani, un model e46, foarte apreciat la vremea lui și mulți ani după. Sunt încă în circulație exemplare întreținute ireproșabil, însă nu este și cazul celui din imagini, condus de un șofer iresponsabil.

    Practic, pentru că discurile spate ajunseseră să aibă grad foarte accentuat de uzură, omul s-a gândit să le taie de pe butuc și practic să nu mai aibă frâne pe spate, considerând că este suficient ca mașina să frâneze doar pe față. Nu este greu de imaginat chiar și pentru cineva cu mai puține cunoștințe despre mecanică și fizică ce riscuri prezintă o astfel de ”soluție tehnică”.

    RAR: ”Care poate fi logica din spatele unui gest care iți pune în pericol viața, la propriu?

    Colegii noștri de la RAR Caraș-Severin au verificat un autovehicul care a fost oprit de polițiștii rutieri și au constatat că îi lipseau discurile de frână ale roților din spate. Ați citit bine, discurile de frână nu mai existau, erau anulate!

    Vă reamintim că deținătorii de autovehicule au obligația să le mențină în stare tehnică bună între două inspecții ITP, nu doar în preajma efectuării acestor verificări.

    În primul semestru din anul 2022, 2.500 de vehicule dintre cele 37.573 verificate prezentau risc iminent de accident.

    Le mulțumim colegilor că au scos din trafic acest autovehicul!”

    Foto RAR

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro