No menu items!
More

    În cât timp dispare alcoolemia din sânge pentru a te putea urca la volan în siguranță

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    În perioada sărbătorilor de iarnă consumul de alcool este mult mai mare, iar șoferii se întreabă în cât timp dispare alcoolemia din sânge pentru a se putea urca la volan în siguranță?

    Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat la Antena 3 cum este procesat alcoolul de către șoferi.

    ”Creșterea alcoolemiei este rapidă. Cam în 20-30 de minute deja este decelat alcoolul după ce l-am băut, în sânge. Dar ea depinde într-adevăr de tipul de alcool, de concentrație, de cât de plină este stomacul, dacă am mâncat sau nu am mâncat, de gradul de hidratare, de motilitatea gastrică sau dacă luăm sau nu luăm medicamente.

    Citește și ”Nu se pot numi șoferi cei ca el – Beat și fără permis, un tânăr de 19 ani a spulberat 6 copii pe o trecere de pietoni, apoi a fugit”

    Spre deosebire de absorbție, cea de metabolizare este independentă de aceasta și vorbim despre un metabolism făcut în proporție de 90% la nivelul ficatului. Așa că restul 10%, prin plămâni, prin rinichi, prin piele este nesemnificativă.

    Țineți cont că organismul poate metaboliza la nivelul ficatului cam 5-10 grame pe oră. Asta înseamnă o scădere a alcoolemiei cu 10-25 de miligrame pe decilitru” a declarat medicul.

    Acesta a precizat că alcoolemia va dispărea complet după cel puțin 6-7 ore, însă trebuie ținut cont de faptul că nivelurile alcoolemiei depind inclusiv de volumul corporal sau de activitatea enzimatică.

    ”Nu vă urcați niciodată la volan după ce ați consumat alcool, pentru că se întâmplă foarte multe tragedii” a fost sfatul doctorului.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro