No menu items!
More

    Acumulatorul mașinii s-a descărcat. Ce să verifici, înainte de a lua decizia să îl schimbi (video – vlog ICars)

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Mulți au pățit-o și mulți s-au păcălit, luând decizia să schimbe rapid acumulatorul, care nu era cauza pentru care mașina nu a mai pornit, ci doar a fost descărcat din cu totul alte motive.

    Te trezești într-o dimineață, te grăbești să pleci cu mașina, dar constați că nu mai pornește. Sunt evidente semnele că bateria este descărcată. Și nu întotdeauna este vorba despre o baterie veche, care a ajuns la finalul duratei de exploatare. Au pățit-o mulți care aveau acumulatorul mașinii încă în garanție.

    Să nu dai fuga, să cumperi imediat un alt acumulator! Un al doilea pas greșit este graba de a porni mașina, de a lua cumva curent și apoi de a te adresa unui ”băiat care se pricepe” (cunoașteți obiceiul, că doar e mai ieftin așa), care tot în grabă dă vina pe alternator și recomandă schimbarea. ”Nu a încărcat suficient sau deloc și de asta nu mai ai curent în acumulator.” Din nou, deși poate fi și aceasta o cauză, mulți au urmat sfatul fără a face alte verificări și au făcut încă o cheltuială inutilă.

    Așadar, decizile de a merge rapid la un magazin și de a cumpăra un acumulator sau un alternator nou sau din dezmembrări sunt unele pripite. În ediția de astăzi a vlogului ICars, exemplificăm cu una dintre multiplele cauze pentru care un acumulator se poate descărca ”peste noapte”.

    Faptul că ați închis mașina, nu înseamnă că aceasta a intrat în stand by și că până la următoarea deschidere nu mai are activitate. Deja nu mai vorbim despre mașini foarte vechi, fără prea multă electronică, unde identificarea cauzelor era simplă: baterie ”terminată”, alternator defect sau un scurt… pe undeva. Și nu vorbim nici despre mașini foarte noi, pentru că încă de pe la finele anilor 90 avem destul de multe periferice electronice care generează probleme.

    În exemplu de astăzi, vom discuta despre o desincronizare banală a ciclului de închidere a unui geam electric, pe care calculatorul de confort îl vede ca fiind defect, intră apoi într-o buclă de verificare periodică a sistemului și astfel descarcă acumulatorul mașinii. Banal, am spune. Și nu este nevoie de testere pentru a identifica problema. Sunt proceduri simple de sincronizare, diferite de la o marcă auto la alta, dar care vă pot scăpa de probleme.

    Unele mașini chiar afișează simboluri și mesaje pe display-ul computerului de bord, avertizând, spre exemplu, că avem un geam deschis. Observăm că în realitate nu este așa, că acționând închiderea sau deschiderea aceasta funcționează. Căutăm procedura de sincronizare și urmăm pașii. La următoarea închidere a mașinii, modulul/calculatorul de confort va vedea că totul este în regulă, nu va relua procedura de verificare și nu va mai descărca acumulatorul.

    V-am oferit doar un exemplu, pentru că nu puteam detalia pentru fiecare tip de mașină în parte și pentru fiecare opțiune pe care aceasta o are, dintre cele care generează probleme. În concluzie, înainte de a lua decizii greșite în privința ”remedierii” problemei care lasă acumulatorul fără curent, consultați un electrician auto. Vă garantăm că, indiferent de costuri, aveți măcar șansa să scăpați de cele pe care în mod normal nu aveați de ce să le faceți.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro