No menu items!
More

    Îmi pare rău că un tânăr de 19 ani a murit carbonizat, dar a știut că se urcă pasager într-o mașină condusă de un prieten ”beat mort” (VIDEO)

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Întotdeauna, atunci când cineva își pierde viața în mod tragic, spunem că ne pare rău. Nu poți fi insensibil la astfel de momente, mai ales când victimele sunt copii sau tineri care ar fi avut toată viața în față. Totuși, apare acel ”dar…”, poate în mod cinic, dar cu certitudine util.

    Dar dacă nu se urca victima într-o mașină condusă de un iresponsabil beat? Trebuie să ne punem această întrebare, pentru că una este să ajungi victimă fără să ai vreo vină și alta este să îți asumi riscuri care ar fi putut fi evitate.

    Facem referire în rândurile următoare la o tragedie petrecută în urmă cu câteva zile, în județul Iași. O cameră de bord a unei mașini surprinde momentele cumplite ale unei ieșiri în decor, ieșire urmată de coliziunea autoturismului cu un copac și apoi incendiul care a cuprins epava mașinii.

    ”Venea cu viteză mare”, spun martorii și confirmă și imaginile. Prea mare pentru ca șoferul să mai poată controla mașina. Doar că, șoferul nu și-ar fi putut controla nici pasul, dovedindu-se că avea o alcoolemie de 1,8 la mie. Unul dintre sutele de iresponsabili care se urcă la volan zilnic, ”beți morți”. Uneori au ”noroc” și nu sunt prinși, alteori au ”ghinion” și pică la controale de rutină sau sunt opriți pentru că se deplasează sinuos.

    Șoferul (Andrei Glodoreanu – 22 de ani), despre care vorbim astăzi, nu se încadrează în primele două categorii, ci în cea de a treia și cea mai ”ghinionistă” pentru alții – nu a ajuns cu bine la destinație pentru că a comis un accident în care și-a ucis un prieten, acesta murind în chinuri, ars de viu. În mașină se mai afla o tânără, salvată la timp de puținii șoferi care au oprit să acorde primul ajutor.

    Citește AICI despre cei care opresc să acorde primul ajutor, riscându-și propriile vieți.

    Spuneam că nu au oprit mulți. Au fost doi bărbați de la o firmă de tractări auto. Au salvat o tânără (21 de ani) și pe șoferul criminal, însă pe tânărul Daniel nu ai mai reușit. Dacă ar fi oprit mai mulți șoferi și ar fi utilizat extinctoarele, poate că Daniel ar fi putut fi salvat…

    Daniel era student în Iași, la Universitatea de Ştiinţele Vieții. Se îndrepta spre casă – în localitatea Hodora – când a avut loc accidentul. Cu câteva ore înainte, tocmai obținuse permisul de conducere. Nu-i mai folosește la nimic…

    Șoferul mașinii era un fost coleg de liceu. Ar fi avut o alcoolemie de 1,82 la mie când a avut loc accidentul. Ca să scape de urmări, tânărul ar fi încercat să le spună polițiștilor că Daniel era la volan. Era atât de beat, încât nici nu realizase ce făcuse. Șoferul a fost reținut de poliție. Are un băiat de 4 ani, iar soția lui este însărcinată… Indiferent de pedeapsa pe care o va primi, nimic nu poate schimba destinele distruse atât în familia victimei, cât și în a lui.

    Să ne întoarcem la Daniel, tânărul decedat. Spuneam și în titlu că este omenește să îți pară rău, dar nu ai cum să nu te gândești că Daniel a știut cu cine se urcă în mașină, că a știut că prietenul lui este beat-mort. Doar beat-mort, pentru că șoferul ”a scăpat” viu din accident, iar mort în sensul adevărat al cuvântului este doar Daniel.

    Am scris aceste rânduri pentru cei mulți care acceptă cu bună știință să fie pasageri ai unor criminali iresponsabili. Știu că unii se gândesc că dacă nu se aflau ei la volan, în eventualitatea în care șoferii sunt depistați de polițiști, doar șoferii plătesc. Exact ca Daniel, mulți se înseală crezând că nu au ce să pățească…

    Video cu momentul impactului (sursa Ziarul de Iași)

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro