No menu items!
More

  Trusă medicală, extinctor și triunghiuri reflectorizante obligatorii pentru motocicliști – aberația din Codul Rutier, corectată după 20 de ani

  Publicat pe:

  Dacă un polițist ”voia” să amendeze un motociclist pentru lipsa trusei medicale, a extinctorului sau a două triunghiuri reflectorizante, putea linițștit să o facă, fiind acoperit de lege, respectiv de Codul Rutier.

  Fie au omis particularitățile unei motociclete care nu la toate modelele are prevăzute spații de depozitare, fie nu au fost interesați să le excepteze de la ”toate” categoriile de vehicule care aveau obligația menționată, cert este că au trecut 20 de ani în care legislația menționată producea efecete.

  Și nu puține au fost cazurile în care polițiștii chiar au aplicat această prevedere din Codul Rutier în cazul motocicliștilor, amendându-i. Ultimul caz semnalat în presă s-a consemnat în județul Cluj, unde un polițist a dat dovadă de exces de zel, amendând un întreg grup de moticicliști fără extinctoare în dotare.

  Publicația Știri de Cluj a stat de vorbă cu cei trei motocicliști sancționați: ”Noi am fost opriți 3 motocicliști, toți 3 amendați pentru aberația respectivă.

  Nicăieri, în legislația europeană, nu te obligă să ai extinctor pe motocicletă.

  Avem și o filmare scurtă cu domnul polițist, care este foarte agitat, supărat că îi ‘dăm de lucru’.”

  Codul Rutier din România datează de acum 20 de ani

  A fost adoptat prin OUG 195/2002. De-a lungul timpului, au existat numeroase modificări, adăugiri, abrogări de articole, însă niciun parlamentar nu a observat o inepția.

  După cazul de la Cluj, câțiva parlamentari USR și PNL au depus un proiect de lege prin care conducătorii de motociclete și mopedele vor fi exceptați de la această regulă din motivul evident al lipsei de spațiu pentru depozitarea extinctorului și triunghiurilor reflectorizante.

  Expunerea de motive: ”Adesea ne întâlnim cu erori în legea română, erori care nu sunt făcute cu rea-credință, ci au rămas scrise negru pe alb de-a lungul anilor, până când o situație le aduce înapoi la suprafață.

  Într-un caz recent din județul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentu motocliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare.”

  Proiectul va intra la vot în Parlament, urmând ca în cel mai scurt timp să fie adoptat, părerea unanimă a parlamentarilor fiind că această corecție este una absolut necesară. Nu uitați însă că, până la momentul promulgării, vechile prevederi sunt încă în vigoare.

  [ays_poll id=5]

  Abonează-te la newsletter-ul nostru

  Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

  Nou pe iCars.ro