No menu items!
More

    VIDEO – Campionatul național de super-slalom și îndemânare, etapa Ploiești. De ce a stârnit multe reacții de dezaprobare

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Ploieștiul este un oraș în care s-ar putea întâmpla multe (bune), dar nu prea se întâmplă mare lucru. Potențial există, public la fel, dar mai mereu există un… ”dar”. Cu toate acestea, Ploieștiul a intrat în weekendul care tocmai s-a încheiat, în lumea motor-sportului.

    Sub patronajul FRAS (Federația Română de Automobilism Sportiv), Ploieștiul s-a înscris pe harta motorsportului românesc în 2022, odată cu debutul Campionatului Național de Super Slalom (CNSS) și a Campionatului Național de Îndemânare Auto (CNIA), eveniment organizat de GT Auto Club Sportiv, în weekend-ul 14-15 mai, pe Bulevardul Independenței.

    Fiind vorba vorba despre o competiție aflată la prima ediție aici, organizatorii s-au străduit să se adapteze locului, pentru ca evenimentul să nu se desfășoare cu incidente. A fost unul (minor), cauzat se pare de distanța reativ mică pe care șoferii o aveau pentru frânare, la finalul traseului. Un italian la volanul unui Ferrari a reușit să evite accidentarea spectatorilor, avariind însă nu foarte grav o mașină expusă în perimetrul de la rondul 2. În fine, s-a luat decizia măririi acelui perimetru necesar frânării, nemaiexistând alte incidente până la finalul evenimentului.

    Profilul unei astfel de competiții nu este unul de viteză, nu veți vedea curse de drag racing, nici drifturi. Nici mașinile nu sunt de ultimă generație, așa că segmentul snob din societate poate fi dezamăgit. Sunt însă mașini pregătite special, unele cu investiții considerabile, dar mai ales cu multă pasiune și pricepere. Asta este ceea ce ne impresionează, nu anul de fabricație.

    Așadar, un eveniment auto pe care îl salutăm și pe care l-am vrea reeditat. De altfel, tot în Ploiești, urmează o nouă etapă a acestei competiții, foarte curând, în perioada 4-5 iunie, și tot pe Bulevardul Independenței.

    Ce am remarcat în acest weekend? În primul rând strădania organizatorilor, alături de prezența forțelor de ordine, pentru ca publicul să fie în siguranță. Admirabilă a fost și atitudinea publicului, am spune chiar numeros în cele două zile, un public educat, care a dat dovadă de civilizație și a respectat delimitarea perimetrului competițional de zona de siguranță. Cei prezenți s-au bucurat de momente pe care mulți au spus că le-ar dori reeditate la Ploiești.

    Așa cum spuneam și în titlu, nu toți ploieștenii au fost încântați. Le-am observat reacțiile în timpul intervențiilor live de pe ICars. Unii au fost deranjați de zgomot, alții de noxe, unii de lipsa de oportunitate a unui astfel de eveniment, alții s-au temut pentru public. Se pare că, indiferent ce se organizează, niciodată nu vor fi toți mulțumiți. Nici nu ar avea cum, atât timp cât nu învățăm să acceptăm că trăim într-o comunitate, că suntem diferiți, cu pasiuni și preocupări pe care alții nu le înțeleg, așa cum nici noi nu le înțelegem pe ale lor. Este complicat, dar nu imposibil să acceptăm că există întotdeuna o cale de mijloc, că nu toate ne sunt pe plac și că, uneori, trebuie să dăm dovadă de înțelegere.

    Argumente pro și contra vor fi întotdeuna și mai mereu vor exista contraargumente pentru aproape orice afirmație. Spre exemplu, putem face referire la cei care s-au temut că cele câteva mașini prezente la competiția din weekend poluează aerul… Știm, unii zâmbesc deja, gândindu-se câte noxe ar fi ”eliberat” autovehiculele care ar fi circulat pe bulevard, dacă circulația nu era deviată. Unii chiar s-au bucurat de sunetul motoarelor turate în anumite momente, gândindu-se că poate așa vor scăpa de stolurile de păsări care ani la rând ne-au creat probleme în zonă.

    Alții s-au întrebat de ce evenimentul nu a fost organizat în Parcul Municipal Vest. Dacă infrastructura parcului ar fi permis, dacă publicul nu ar fi stat două zile în soare, poate că ar fi fost o soluție, însă ceea ce avem momentan în acel parc nu poate asigura cadrul unei compețiții. Se pot face cel mult întâlniri ale pasionaților auto, ceea ce intenționăm să reluăm în curând, dacă vom obține și acordul autorităților.

    Astfel de evenimente, dacă se permanentizează, indiferent de profilul lor, atrag investiții, dezvoltă mici afaceri sau le întăresc, aduc plus-valoare unei comunități. Nu vor fi niciodată pe placul tuturor, însă în asamblu comunitatea va avea beneficii.

    În plus, se poate să se iasă din ”zona în care nu se întâmplă mai nimic”, în care oamenii se întâlnesc, ies din rutina zilnică și se bucură periodic și de altceva. Ploieștenii se uită mai mereu către sibieni și nu numai, uimiți de faptul că acolo sunt concerte, sunt tot felul de acțiuni culturale și sportive, au chiar și etapă din Campinatul Național de Raliuri, iar localnicii nu se plâng, atât timp cât perimetrul este mereu animat, cât astfel de acțiuni generează interes și implicit venituri pentru comunitatea lor.

    Video: Cum s-a văzut evenimentul auto de la Ploiești, din weekendul 14-15 mai 2022

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro