No menu items!
More

    VIDEO – Camionagiu criminal! Comportament iresponsabil în trafic, surprins de o cameră de bord

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    În general, șoferii de camioane sunt oameni responsabili, pregătiți mult mai bine decât șoferii amatori, conștienți de responsabilitatea pe care o au pe drumurile publice. Spunem ”în general”, pentru că există și excepții.

    O astfel de excepție a fost surprinsă de camera de bord a unui autoturism care circula în județul Iași. Șoferul autoturismului depășește un camion (cabina verde), apoi se repliază regulamentar pe sensul său de mers. Șoferul camionului pe care îl avea acum în față simulează o depășire, cât să îl blocheze, asta pentru a-i permite șoferului unui alt camion (cabina albă) să intre într-o depășire criminală a autoturismului.

    Depășirea este făcută extrem de riscant, la finalul ei putându-se observa că din sens opus venea alt autoturism, pe care abia a reușit să nu îl lovească.

    Urmează apoi o serie de șicane, cu pătrunderi ale camionului pe sens opus și șicane făcute șoferului autoturismului. Acesta precizează în comentariul care îi însoțește postarea:

    ”S-a întâmplat în această dimineață, la 6:05. Două camioane: IS-03-DIO mă blochează, semnalizând o depășire fictivă, din spate vine VS-02-SIA care, într-o primă fază, încearcă să mă scoată de pe carosabil, ulterior făcând manevre de șicanare.

    Bafta mea că la Costești era un echipaj RAR, iar VS-02-SIA oprește. Dacă ceea ce a făcut șoferul camionului de Vaslui nu e tentativă de omor, atunci avem liber la orice, important e să nu se admită probele în instanță, iar cei de la poliția rutieră să aibă în continuare mâinile legate. Cam așa se conduce în România!” 

    Citește aici despre cum parlamentarii au respins legea care permitea utilizarea ca probe a imaginilor surprinse de camerele de bord.

    Ca de obicei, s-au găsit și indivizi care să pună problema unei altercații în trafic, care să-l fi enervat pe șoferul camionului și care nu apare în filmare. Poate exista și o astfel de ipoteză, însă NIMIC nu justifică un astfel de comportament din partea șoferului profesionist.

    Specialiștii în conducere defensivă fac mereu apel la cei aflați în trafic să nu dea curs provocărilor, să își vadă liniștiți de drum și eventual să anunțe poliția dacă observă alți șoferi iresponsabili. Repetăm, poate fi o ipoteză un incident anterior, însă nu este o scuză pentru șoferul camionului.

    La fel de vinovat și implicit periculos este și celălalt camionagiu, care participă la întreaga scenă, știut fiind faptul că șoferii de camioane sunt dotați cu stații de emisie-recepție și comunică între ei, nu întotdeauna în scopuri profesionale.

    Cert este că imaginile au ajuns și la IPJ Iași: ”Cu privire la aceste imagini se efectuează verificări în vederea identificării conducătorului auto și luării măsurilor legale.” 

    De precizat faptul că sunt state în care astfel de situații pot fi încadrate la tentativă de omor și intră sub incidență penală.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro