No menu items!
More

    Senatul a adoptat interzicerea circulației pe drumurile publice a mașinilor cu volan pe dreapta. Proiectul merge la Camera Deputaților

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Proiectul care interzice circulaţia pe drumurile din România a maşinilor cu volan pe dreapta a fost adoptat de Senat. Acesta va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

    Autovehiculele cu volan pe dreapta, înmatriculate deja în România, ar putea fi interzise dacă şi deputaţii vor adopta proiectul, iar preşedintele Klaus Iohannis va promulga legea.

    În motivarea inițiatorilor, proiectul are drept scop îmbunătăţirea siguranţei rutiere în România. Spre exemplu, se consideră că șoferul aflat la volanul unei asemenea mașini are nevoie de un câmp vizual mai mare din poziția în care se află la volan, pentru a putea efectua manevrele de depășire. El este nevoit să iasă mai mult cu mașina pe sens opus pentru a se asigura, ceea ce presupune un risc major pentru ceilalți participanți la trafic.

    De partea cealaltă, cei care conduc mașini cu volanul pe partea dreaptă spun că s-au învățat să conducă preventiv, adaptându-și stilul de condus la neajunsurile poziționării la volan.

    Tot ei invocă numărul mai mare de accidente în care sunt implicate mașinile cu volan pe partea stângă, însă omită să ia în calcul proporțiile în care circulă pe drumurile publice cele două categorii de autovehicule.

    Excepțiile de la lege

    De la această interdicție există și excepţii, respectiv autovehiculele istorice, dar şi maşinile utilitare precum cele folosite la curăţenia stradală.

    Sancțiuni

    Proiectul pevede amenzi din clasa a III-a de sancţiuni, de la şase la opt puncte de amendă, respectiv sancţiuni între 870 şi 1.160 de lei.

    Pe lângă amendă, şoferii prinşi în timp ce conduc o maşină cu volan pe dreapta vor rămâne şi fără talon, respectiv certificatul de înmatriculare.

    Ce poți face pentru a-ți putea utiliza un astfel de autovehicul pe care deja l-ai înmatriculat?

    Singura soluţie pentru proprietarii autovehiculelor cu volan pe dreapta este conversia. Aceștia îşi vor putea recupera talonul și vor putea circula pe drumurile publice din România dacă își vor muta volanul de pe dreapta pe stânga.

    În edițiile viitoare ale vlogului ICars România vom detalia și ilustra ce presupune o conversie și ce costuri aproximative sunt, în funcție de cele mai des întâlnite mărci pe care românii le-au adus din Marea Britanie.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro