No menu items!
More

    Ce probleme de sănătate te pot lăsa fără permis de conducere, conform modificărilor Codului Rutier din 2022

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Se trecea destul de ușor peste vizita medicală pentru obținerea permisului de conducere sau pentru preschimbarea acestuia. Desigur, nu era o regulă generală, însă sunt suficiente câteva clinici medicale care să trateze problema cu superficialitate și apoi să apară dramele pe șosele.

    ”Nu ești apt din punct de vedere medical, nu ai ce căuta la volan”- cel puțin până când problemele medicale se vor rezolva, acolo unde este posibil.

    Orice medic este obligat, atunci când constată că un pacient ar putea să nu mai fie apt medical să conducă o mașină, să-l trimită la reexaminare. Pacientul se prezintă în termen de trei zile la un centru medical autorizat de Ministerul Sănătății, unde i se fac mai multe teste din șase domenii: medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie și ortopedie.

    Dacă în urma testelor medicale o persoană e declarată inaptă pentru șofat, rezultatul se trimite către poliție în 24 de ore, dar și către medicul de familie.

    Dacă medicul de familie nu primește răspunsul în cazul unui pacient trimis la reevaluare, e de asemenea obligat să informeze poliția și să trimită urgent datele de indentificare. În final, Poliția Rutieră retrage permisul, iar posesorul e obligat să-l predea în maximum trei zile.

    Codul Rutier prevede că nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere persoanelor care au boli vasculare periferice, cardiopatii sau insuficienţă cardiacă. Excepții fac doar cei pentru care medicul garantează că sunt apți.

    Iată care sunt bolile pentru care poţi avea permisul de conducere suspendat:

    • Permisul de conducere nu poate fi obținut de către cei care prezintă afecțiuni la nivelul aparatului respirator.
    • În aceeași situație se află și cei care poartă un stimulator cardiac sau care au antecedente de infarct miocardic.
    • Șoferii care au tulburări mintale nu vor putea nici ei obține sau reînnoi permisul de conducere.
    • În cazul bolnavilor de diabet zaharat sau a celor care prezintă afecțiuni locomotorii, afecțiuni ale auzului și chiar apneea.
    • Legislația este foarte strictă și în ceea ce-i privește pe șoferii cu boli cardiovasculare. Aici este inclusă și angina pectorală de repaus sau de emoție.
    • Nici cei cu probleme neurologice grave, precum epilepsia, afecțiuni renale sau probleme cu alcoolul sau drogurile nu vor putea dobândi sau reînnoi permisul.
    • Este și cazul persoanelor care au probleme cu vederea. În cazul pierderii temporare a vederii va fi nevoie de o perioadă de readaptare. Mai exact, conducătorul auto în cauză va trebui să aștepte cel puțin șase luni pentru a putea conduce din nou.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro