No menu items!
More

    Cum s-a produs tragedia în care un tată și fiul său au fost uciși pe o trecere de pietoni din Bucov. Șoferul vinovat are 19 ani și conducea un Mercedes

    Publicat pe:

    Unul dintre cele mai cumplite accidente din acest an, în Prahova, s-a produs marți seara în comuna Bucov, pe DN1B, sensul spre Ploiești. Lipsit de experiență și aflat la volanul unei mașini mult peste ceea ce putea să strunească, un tânăr de 19 ani a curmat două vieți.

    Tot aproape 19 ani avea și una dintre victimele sale, un tânăr care lucra la serviceul unuia dintre cele mai mari parcuri de vânzări auto din Prahova. Terminase programul de lucru și fusese așteptat de tatăl său, pentru a merge împreună acasă, în Dumbrăvești. Își cumpărase câteva piese pentru mașina pesonală, pe care voia să o reapare. Din păcate, nu a mai apucat…

    Ieși pe poarta firmei, tânărul (19 ani) și tatăl său (43 de ani) s-au îndreptat către trecerea de pietoni din apropiere, angajându-se în traversarea acesteia. O a treia persoană a ezitat o clipă să traverseze cu ei, suficient cât acum să fie în viață.

    Venit cu viteză, șoferul de doar 19 ani aflat la volanul unui Mercedes nu i-a văzut la timp și i-a spulberat pe cei doi. Deși au încercat să-i readucă la viață prin manevre de resuscitare, salvatorii au fost nevoiți să renunțe, leziunile grave fiind incompatibile cu viața.

    Citește AICI știrea inițială despre tragedia din Bucov.

    Cercetarea continuă și a doua zi, fiind necesară stabilirea vitezei de deplasare, în condițiile în care legislația îi obligă pe șoferi să încetinească în apropierea trecerilor de pietoni, până la maxim 30 km/h în localități și 50 km/h în afara lor. Greu de crezut că după ce victimele au fost aruncate la o distanță mare de trecere, șoferul ar fi adaptat viteza, luându-și astfel măsurile de precauție.

    Publicarea informațiilor acestei tragedii au stârnit un val de reacții din partea cititorilor. Pe lângă fireștile mesaje de compasiune, una dintre teme de discuție a fost felul în care aceste treceri sunt semnalizate. În plus, mulți spun că și separatoarele de sens sunt obstacole în calea vizibilității, mai ales noaptea.

    Indiferent de scuzele pe care mulți le caută, există o certitudine: prevederea legală. Dacă încetinim în preajma trecerilor, avem toate șansele să evităm astfel de tragedii. Nerespectată, este o obligație care te poate face vinovat de ucidere din culpă.

    Trecerea despre care vorbim este una semnalizată, în plus, pe indicatorul ”Trecere pentru pietoni” fiind montate și semnale luminoase intermitente, astfel încât să poată să îi pună în gardă pe șoferi și să aibă timp să-și ia măsurile preventive și mai ales legale. Noaptea, cu atât mai mult, atenția ar trebui să fie sporită.

    Tot în discuțiile care apar în spațiul public, în astfel de situații, regăsim și acuzațiile aduse pietonilor, care la rândul lor au și obligații, nu doar drepturi. Este adevărat că mulți pășesc pe treceri fără să se asigure, fără nici cel mai mic instinct de conservare, nesesizând pericolele la care se expun.

    Și dacă cei care îi acuză pe unii dintre pietoni, uneori justificat, consideră că au dreptate și că asta i-ar putea ajuta cu ceva, avem o veste neplăcută pentru ei: ați lovit un pieton pe trecere… sunteți vinovați. În fond, scopul ar trebui să fie evitarea accidentelor, implicit salvarea de vieți, nu o discuție sterilă despre cine are dreptate. Și dacă pietonul se presupune că a fost neatent, că nu s-a asigurat, la ce-ți folosește dacă l-ai lovit pe trecere?

    Din păcate, sectorul de drum unde s-a produs tragedia este unul în care mulți sunt tentați să accelereze, depășind 100 km/h, o viteză care nu îți permite să mai frânezi la timp. Pe cei dispăruți aseară nu-i mai putem aduce înapoi, însă pentru toți ceilalți și această tragedie ar trebui să fie o lecție.

    ”I se poate întâmpla oricui”, auziți frecvent. Așa este, toți avem momentele noastre mai puțin bune, unori neatenția de o clipă, uneori stresul sau oboseala. La volan toți am greșit și cu certitudine o vom mai face. Important este să încercăm să limităm aceste momente și să nu le potențăm prin acte de teribilism, pornind de la ideea că o mașină mai bună ”ne ajută”, că știm noi mai bine și că nouă nu ni se poate întâmpla. Ni se poate întâmpla cu orice marcă de mașină, în orice moment, indiferent de cum ne numim și ce ocupații avem.

    Am scris aceste rânduri, reluând o temă pe care o dezbatem cât putem de des, cu speranța că poate mulți dintre noi vor înțelege că prudența poate să ne ofere șansa să anticipăm și să acționăm la timp. O facem în primul rând pentru noi.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro