No menu items!
More

    Depășirea vitezei legale cu peste 100 km/h – noul proiect de lege care prevede confiscarea mașinii și 6 luni de suspendare a permisului

    Publicat pe:

    Legislația din România este în curs de adaptare la cele mai severe sancțiuni aplicate în lume. Actuala legislație, mult prea permisivă, ne-a poziționat pe primul loc în clasamentul țărilor UE la capitolul accidente mortale.

    Codul Rutier este într-o perioadă de modificări succesive, toate în sensul înăspririi legislației care sancționează cele mai grave abateri. Dintre acestea menționăm șofatul sub influența alcoolului, a drogurilor, cu permisul suspendat sau fără permis pentru vreo categorie, mai nou fiind depus la Parlament încă un proiect care sancționează mult mai sever depășirea cu 100 km/h a vitezei legale de deplasare.

    Citește și ”5 ani interdicție de a mai conduce pentru șoferii care ucid din culpă, beți sau drogați, după executarea pedepsei – ”Legea Anastasia” a fost completată în Senat”

    Conform noului proiect, ”Depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h va putea fi sancționată cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile şi majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei fapte similare.”

    Proiectul, iniţiat de parlamentari din toate partidele parlamentare, are ca obiect modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, „în sensul instituirii pentru depăşirea vitezei legale cu mai mult de 100 de km/h a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile – este un nou prag de depăşire a vitezei legale, majorarea de drept a suspendării cu încă 30 de zile în cazul săvârşirii unei noi fapte de depăşire a vitezei legale cu mai mult 100 km/h într-un interval de şase luni, reţinerea certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului cu privire la depăşirea menţionată, precum şi instituirea confiscării autovehiculului dacă în perioada de şase luni de reţinere a certificatului de înmatriculare/înregistrare, acesta este identificat în trafic”, se precizează în raportul întocmit la comisiile de specialitate.

    În expunerea de motive se precizează că ”modificarea legislativă va duce la creşterea gradului de siguranţă rutieră, precum şi la conştientizarea conducătorilor auto că viteza poate avea consecinţe grave asupra vieţii, integrităţii şi sănătăţii personale a celorlalţi participanţi la traficul rutier, dar şi a celor care se află în apropierea acestuia.”

    În ceea ce privește confiscarea mașinii pentru cei care depăsesc viteza legală cu peste 100 km/h, aici încă sunt discuții legate de dreptul de proprietate, mai ales că nu întotdeauna cel care este la volan și are o asemenea abatere este și proprietarul de drept al autovehiculului.

    Cei care încă studiază implicațiile juridice spun că mașinile care rulează cu astfel de viteze reprezintă adevărate arme, iar armele utilizate în afara legii se confiscă. Rămâne de văzut cât de vinovat poate fi considerat proprietarul unui autovehicul încredințat unei alte persoane.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro