No menu items!
More

    Mașinile noi vor avea obligatoriu ”cutie neagră”. Motivele pentru care Comisia Europeană impune producătorilor această dotare

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Din a doua jumătate a anului 2024, printr-o decizie a Comisiei Europene, autovehiculele noi vor fi dotate obligatoriu cu o cutie neagră, sistemul fiind inspirat de la industria aeronautică. Nu vor fi la fel de complexe, însă vor înregistra date esențiale, necesare la cercetarea accidentelor.

    Inițiatorii măsurii susțin că nu este cazul ca posesorii acestor mașini să își facă griji, în sensul în care vor fi monitorizați, existând pericolul încălcării unor drepturi fundamentale care țin de viața privată.

    Dispozitivul va înregistra date despre șofer, cum ar fi viteza, cât de mult a frânat, ori dacă a purtat centura.

    În cazul unui accident, aceste informații îi vor ajuta pe anchetatori.

    Este vorba de un dispozitiv de dimensiunile unui telefon mobil, un mini calculator care memorează și stochează datele.

    Cutia neagră va fi montată obligatoriu pe toate mașinile noi înmatriculate începând cu 6 iulie. Datele sunt recuperate și analizate doar în cazul unui accident.

    În cazul unui accident, cutia neagră va înregistra ultimele 5 secunde înaintea impactului și primele 3 secunde de după. Datele vor putea fi analizate doar de o persoană acreditată, care va merge fizic în locul în care se află cutia.

    Alexandru Șeremet, manager importator auto: „Constructiv nu este un sistem foarte complex, este integrat în sistemul de control al trancțiunii ESP sau sistemul ABS, suplimentar are o interfață de date, astfel încât un expert după accident să se poată conecta la sistem și să poată să adune datele respective. Politica Uniunii Europene este să introducă treptat aceste sisteme cu toate modelele noi lansate”.

    Datele sunt anonime, sistemul nu va permite identificarea șoferului și nici nu va fi permisă înregistrarea audio sau video.

    Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Datele persoanelor sunt în siguranță și nu vor putea fi urmărite în nici un fel prin cutia neagră a autovehiculului. Dacă se analizează datele din accidentele actuale se pot preveni eventualele evenimente rutiere neplăcute”.

    Potrivit specialiștilor citați de știrileProTv, prețul unei mașini va crește cu cel mult 500 de euro după montarea acestei cutii.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro