No menu items!
More

    Ar trebui stopată testarea antidrog pentru șoferi, până la clarificarea situației rezultatelor fals-pozitive? Ce medicamente dau astfel de rezultate

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Testarea antidrog este una extrem de utilă, în condițiile în care este din ce în ce mai mare numărul șoferilor iresponsabili care conduc după ce s-au drogat. Nu de puține ori, accidentele provocate de aceștia s-au dovedit a fi adevărate tragedii soldate cu pierderi de vieți omenești. Avem însă o mare problemă: aparatele DrugTest indică și valori fals pozitive, ceea ce îi pune pe șoferii nevinovați în situații prin care nimeni nu vrea să treacă.

    Este necesară testarea pentru a se afla dacă șoferul a consumat substanțe cu efect psihoactiv? Categoric DA!

    Poate fi continuată metoda actuală de testare, în condițiile în care nu este clar reglementată și poate pune șoferii nevinovați în situații presupus penale? Categoric NU!

    Ce înseamnă rezultatele fals pozitive și ce tipuri de medicamente dau astfel de rezultate

    Rezultatul fals pozitiv este dat în cazul unui șofer care a ingerat anumite medicamente, fără să știe că parte dintre compușii acestora pot să apară evidențiați la un control cu drugtestul.

    Șoferii de bună credință nici măcar nu știu că aceste medicamente au substanțe care le pot cauza necazuri majore la testare, nu și în felul în care afectează capacitatea de a conduce, pentru că nu au efecte psihoactive.

    De ce nu știu șoferii despre aceste medicamente? Pentru că oficial nu există o listă a medicamentelor despre care vorbim, iar în prospectele acestor medicamente nu sunt contraindicații care să îi avertizeze.

    Testele folosite de poliţişti în cazul şoferilor bănuiţi că ar fi consumat substanţe psihoactive sunt teste rapide de screening sau de orientare şi nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, explică un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală.

    Şoferii care au consumat medicamente pentru diabet, antivomitive, antibiotice sau antialergice pot obţine rezultate fals pozitive la amfetamine când sunt testaţi antidrog de către poliţişti.

    Şoferii care consumă medicamente antitusive pot să aibă rezultat fals pozitiv la opiacee când sunt testaţi antidrog de către Poliţie. Multe dintre medicamentele folosite des în tratamentul răcelii şi gripei conțin codeină care pozitivează testele rapide ale poliţiei (test fals pozitiv).

    Pot să obţină rezultat fals pozitiv la opiacee şi şoferii care au luat antibiotice, medicamente antiepileptice, vasodilatatoare, potrivit raportului CSML.

    Şoferii care iau antivirale pot obţine rezultate fals pozitive la cannabinoizi.

    Șoferii care consumă medicamente antiinflamatoare pot avea rezultate fals pozitive fie la cannabinoizi, fie la barbiturice.

    Ar trebui să continue verificarea în teren cu DrugTestul, în condițiile acestor erori?

    Reiterăm faptul că teste de certitudine, care stabilesc dacă şoferul a consumat substanţe psihoactive, sunt cele făcute de instituţiile de medicină legală din ţară. Cu alte cuvinte, rezultatele de la DrugTest pot fi doar indicii. Abia după analizele de la medicina legală avem o confirmare care produce efecte penale sau care îl scoate dintr-o presupusă culpă pe șofer.

    Testele de confirmare, efectuate în cadrul instituțiilor medico-legale, detectează, cu o probabilitate foarte aproape de 100%, consumul de substanţe psihoactive şi exclud, cu o probabilitate foarte apropiată de 100%, reacţiile fals pozitive.

    Un posibil indiciu se transformă astfel într-o prezumție de vinovăție. Șoferul nevinovat este astfel obligat să treacă printr-o situație care îl marchează psihic și care îi poate afecta imaginea în societate.

    Ar putea fi evitată această situație, dacă autoritățile ar actualiza rapid sistemul de informare. Se poate face fie prin completarea prospectelor medicamentelor care pot genera rezultate fals pozitive. Chiar dacă nu produc efecte psihoactive, măcar șoferii știu că un banal antiinflamator îi poate aduce în situația cel puțin neplăcută de a se supune unor analize pentru a se putea disculpa.

    Totodată, aparatele DrugTest sunt de mai multe feluri, unele fiind avansate tehnologic, cu mai puține rezultate fals pozitive.

    Consiliul Superior de Medicină Legală: ”Pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă.

    Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel național, omogenizând astfel diferențele observate în diverse regiuni ale țării din punct de vedere al variațiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală.”

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro