No menu items!
More

    Propunerile ministrului Predoiu: ”Vrei permis? Faci test antidrog!” și ”Confiscarea mașinilor șoferilor prinși drogați sau cu droguri în posesie”

    Publicat pe:

    Înăsprirea legislației și mai ales aplicarea ei ar putea limita foarte mult fenomenul accidentelor produse de șoferii drogați sau beți. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat măsurile pe care intenționează să le propună.

    Legislație există și în prezent, însă este destul de blândă și nu se aplică în toate cazurile. S-a dovedit și în tragedia de la 2 Mai, unde șoferul drogat care a ucis doi tineri nevinovați fusese oprit de două filtre ale poliției, la unul dintre ele fiind controlat chiar de șeful Poliției Rutiere Constanța. În ambele situații a fost lăsat să plece.

    Citește aici declarațiile ministrului Predoiu despre gravele ilegalități comise de polițiștii constănțeni: Cătălin Predoiu, ministrul M.A.I.: ”Şoferul care a provocat accidentul din 2 Mai a fost oprit de șeful Poliției Rutiere Constanța. Trebuia să îi rețină plăcuțele”

    După prezentarea situației rezultată din cercetările cazului 2 Mai, ministrul Cătălin Predoiu a vorbit și despre măsurile/propunerile legislative pe care le va face pentru limitarea în mod real a tragediilor provocate de șoferii drogați sau beți.

    ”Deci, vrei carnet, test antidrog”, a spus Predoiu

    Predoiu a declarat că propune instituirea obligativităţii testului antidrog cu ocazia examinării medicale pentru dobândirea sau reînnoirea permisului şi extinderea examinării medicale la restituirea carnetului reţinut pentru consum de alcool sau droguri.

    Ministrul propune și instituirea unor noi situaţii în care efectuarea testării antidrog şi pentru alcool este obligatorie, suplimentar prevederilor actuale, atunci când în vehicul sunt identificate substanţe, recipiente de alcool desfăcute, sau conducătorul figurează în baza de date că a încălcat legea privind consumul de alcool la volan sau pentru consum de droguri.

    Cea de a treia propunere vizează mărirea termenelor pentru restituirea permisului de conducere dacă a fost anulat ca urmare a consumului de alcool sau droguri, în prezent şase luni de la data executării pedepsei amenzii sau privare de libertate. ”Voi propune trei ani”, a precizat Cătălin Predoiu.

    A patra măsură va fi confiscarea obligatorie a mijloacelor de transport în care sunt depistate droguri sau conducătorul auto a fost confirmat pozitiv cu droguri.

    Cea de a cincea măsură anunțată de ministrul MAI este suspendarea şi anularea înmatriculării în cazul în care autovehiculul nu deţine RCA, similar actualei soluţii referitoare la ITP.

    Contextul tragediilor provocate în ultimele două săptămâni de șoferi beți sau drogați, în Constanța, Alba și Brăila a adus în spațiul public propunerea, pe care și noi o susținem, ca șoferii care comit accidente sub influența stupefiantelor sau alcoolului să nu mai aibă NICIODATĂ dreptul de a conduce pe drumurile publice.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro