No menu items!
More

    Noutate legislativă: Dacă analizele toxicologice nu se confirmă pozitiv la laborator, șoferii își pot recupera imediat permisul

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Ordonanța de Guvern 29/2023, prin care MAI a propus modificarea Codului Rutier (OUG 195/2002) a fost publicată în Monitorul Oficial și se va aplica începând de duminică. Sunt două modificări importante, care vizează preschimbarea permisului de conducere în România, dar și posibilitatea recuperării acestuia, dacă analizele toxicologice de laborator nu confirmă că ați consumat substanțe interzise.

    Despre preschimbarea permisului de conducere în România am scris detaliat în articolul de AICI.

    Cea de a doua modificare importantă prevăzută în OUG 29/2023 face referire la modalitatea de recuperare a unui permis de conducere, în cazul în care analizele de laborator nu confirmă că șoferul ar fia avut în sânge substanțe interzise.

    În prezent, permisul de conducere reținut poate fi restituit în baza soluției de clasare dispuse în faza urmăririi penale.

    De duminică, 13.08.2023, permisul va putea fi restituit titularului în baza rezultatului analizei mostrelor biologice, renunțându-se la procedura greoaie care făcea ca restituirea permisului în astfel de cazuri să dureze foarte mult.

    Concret, la OUG 195 din 2002, 5. la articolul 113 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins: în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.“

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro