No menu items!
More

    Ai obținut permis de conducere în România, apoi l-ai preschimbat în străinătate? O modificare legislativă ușurează preschimbarea în România

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Poate părea bizar, dar cei care s-au confruntat cu problema preschimbării permisului de conducere în România știu cât de complicat era și în unele cazuri anormal. Problemele veneau din faptul că s-a dovedit extrem de greoaie comunicarea cu autoritățile similare din alte țări.

    Erau două categorii de șoferi care întâmpinau probleme, în cazul în care doreau să-l preschimbe în România.

    Prima categorie era a celor care îl obținuseră aici, apoi l-au preschimbat în străinătate și, odată reveniți în țară, solicitau din nou preschimbarea cu unu românesc. Era cazul celor care au muncit și locuit mai mulți ani în afara României.

    Cea de a doua categorie este cea a șoferilor români care făcuseră școala și dăduseră examen în afara granițelor noastre, apoi au revenit în România și au dorit să preschimbe permisul aici.

    Noua Ordonanță adoptată de Guvernul României este benefică primei categorii. Românii care au obținut inițial permisul de conducere în România, iar apoi au ales să îl preschimbe cu un permis de conducere străin vor putea susține un nou examen pentru obținerea permisului românesc fără a mai urma cursurile de pregătire în cadrul școlii de conducători auto, conform profit.ro.

    Până acum, aceștia erau obligați să facă școala de șoferi.

    ”Această soluție nu diferă de procedura de obținere a permisului de conducere de către persoanele care nu au mai deținut până la momentul respectiv un astfel de document, însă aceste două categorii de persoane nu pot fi puse pe picior de egalitate”, au precizat inițiatorii Ordonanței.

    Ordonanța adoptată acum prevede ca în cazul permiselor de conducere obținute ca urmare a preschimbării sau a preschimbărilor succesive ale unor permise de conducere obținute prin examen în România, care nu îndeplinesc condițiile de preschimbare cu documente similare românești, titularii acestora se pot prezenta la examen în vederea obținerii unui permis de conducere românesc, făcând doar dovada că sunt apți din punct de vedere medical.

    Precauția autorităților de la noi este în continuare sporită, știut fiind faptul că nu de puține ori s-au depistat în țară permise false sau acestea au fost preschimbate pe căi ilegale în alte țări, în realitate posesorii lor nefăcând niciodată școala ne șoferi și nesusținând etapele examinării.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro