No menu items!
More

    Polițele RCA Euroins vor mai fi valabile doar 90 de zile, începând de astăzi. Decizia Tribunalului este executorie

    Publicat pe:

    Emisiunile iCars

    Dezechilibrele sistemelor de frânare
    Plecăm cu motorul rece sau îl încălzim?

    Scandalul insolvenței Euroins a început din martie, când ASF a scos practic de pe piață această societate. Decizia ASF trebuia însă să fie validată de instanța de judecată, iar Tribunalul București s-a pronunțat astăzi. Chiar dacă nu este o decizie definitivă, are caracter executoriu.

    ”Tribunalul București a confirmat vineri insolvența companiei de asigurări Euroins, constatată de Autoritatea de Supraveghere Financiară printr-o decizie în luna martie”, a anunțat organismul de supraveghere financiară.

    Sentința nu este definitivă, dar este executorie.

    Polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi

    După ce Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitarea Euroins România Asigurare Reasigurare SA de a suspenda aplicarea deciziei ASF, Tribunalul București a hotărât să deschidă procedura falimentului societății de asigurare, arată ASF într-un comunicat:

    „În acest context, potrivit legislației în vigoare, ASF anunță că polițele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de astăzi, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând polițele de garanții, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile și se împlinește la data de 7.11.2023).

    După împlinirea termenelor de mai sus, polițele emise de Euroins România încetează de drept și, prin urmare, este necesară încheierea unor polițe noi”, se precizează în comunicat.

    Ce au de făcut cei care au probleme cu daunele provocate de asigurații la Euroins

    ”Atât persoanele care au suferit daune acoperite de polițe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terți asigurați RCA la societate, cât și daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât și clienții societății, care solicită returnarea parțială a primei de asigurare, se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA)”.

    Conform legii şi deciziei instanţei deţinătorii de poliţe emise de către Euroins au, de la declararea falimentului, maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare şi/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor, sau 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior.

    Deţinătorii de poliţe pot solicita în toată această perioadă rezilierea contractelor de asigurare şi recuperarea restituirilor de primă sau, în caz contrar, poliţele vor înceta de drept în 90 de zile, termen care se împlineşte la 8 septembrie 2023.

    Termenul de 90 de zile nu se aplică contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speţă 7 noiembrie 2023. În aceleaşi condiţii, încetează de drept şi contractele de reasigurare.

    Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fondul de Garantare a Asiguraţilor se apare la data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiara nr. 262/17.03.2023.

    Abonează-te la newsletter-ul nostru

    Vei primi cele mai noi știri din domeniul auto-moto

    Nou pe iCars.ro